"Sanat toplum içindir." sözü ne demektir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 14:16

"Sanat toplum içindir." sözü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Toplumu şekillendiren, toplumu diğer topluluklardan ayıran, toplumun gelişmişlik düzeyini belirleyen ve geçmişi kucaklayıp geçmişten örnek alarak yeni sanatsal objeler ile insanlığın ruhsal ve estetik yönüne hitap eder. İnsanların daha modern yaşamasını ve gelecekte kendisini daha ifade etmesini sağlar. Toplumu bir yönden değil her şekilde ele alıp ona göre topluma şekil verir ve gelecekten geleceğe aktarım yapar.
Sanat toplumun dinamiğidir. Yani en hareketli ve en biçimlendirmeye uygun olanıdır. Sanatı şekillendiren toplumun hassasiyetlerini bilen sanatçılardır. Sanat her alanda olur. Okulda, sosyal alanlarda, bilimde, kültürde, müzik, şiir, roman, mimari yapıda vb.

Sanat toplumdan etkilenir toplumun yaşam tarzından geleneğinden göreneğinden etkilenir ve sanat toplumdan topladığı malzemeleri bütünleştirip buna daha estetik duygusal ve sanatçıya ait özellikler de katarak topluma sunar toplumun da sanatını benimsemesini ister. Ve toplumu da bu şekilde biçimlendirir ve topluma yön verir.

Sanat, sanat içindir demek yapılan sanatın halk tarafından anlaşılması, halkın yararına olması, toplumsal sorunlara değinmesi gerektiğini savunan bir akım, söz vb.dir

Sanatçı genel anlamda topluma önder, rehber ve lider olur anlayışı vardır. Bu bağlamda sanatçının icra ettiği etkinlikler topluma uygun olmalıdır. Nitekim günümüz Türkiye’sinde bir tabloda akşam yemeğinde domuz yiyen bir aile çizemezsiniz. Bu durum yadırganır. Sanatçı, sanatı toplumun ahlak anlayışına, kültürüne uygun harmanlayarak sergilemelidir.

‘’Sanat toplum içindir.’’ Sözünden anlamamız gerekenler, nasıl duygusuz yani kalpsiz bir insan düşünülemez ise sanatsız bir toplum da düşünülemez. Dolayısıyla sanat toplumun kalbidir. İnsan ve toplum iç dünyasında yaşadığı hisleri dışarıya dökmek ister. Bu da ancak sanatla mümkündür. Örneğin; insan kaleme aldığı bir resim veya kitapla iç dünyasını ve yaşadığı toplumda olmasını istediği düşünceleri topluma böyle ulaştırabilir.
Yapılan sanatın halk tarafından anlaşılması, halkın yararına olması gerekir. Ve toplumsal sorunları yansıtması gerektiğini savunur. Ama bu anlayışla çok sayıda sanatçı ortaya çıkmıştır. Bu da kalitenin düşmesine neden olmuştur.

Sanatsal gelişim toplumsal gelişmeye ve toplumsal yaşamın yapısına doğrudan bağlıdır. Sanat insanlığı tek bir toplum gibi aynı amaca yöneltirse amacına hizmet eder.
Sanatçı toplumun içinden gelen biri olduğu için sanatında bunu işler. Yani toplumda olan biteni, yaşadığını, gördüğünü anlatır.
Cevapla

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 23 misafir