Bilişsel süreçte özümseme nedir? Özümseme olmazsa ne gibi sıkıntılar olur?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 14:12

Bilişsel süreçte özümseme nedir? Özümseme olmazsa ne gibi sıkıntılar olur?

Piaget'e göre bilişsel alanın temel kavramlarından olan özümseme diğer deyişle asimilasyon bireyin karşılaştığı nesneleri kafasında var olan şemalarına yerleştirmesidir. Kafasında çay şekeri şemasını oluşturmuş birey şekerin beyaz, tatlı, tanecikli yapısını vb. beyinde kodlayacaktır. Şekeri gördüğünde artık özümseyebilecek nesneye yabancılık çekmeyecektir. Özümseme insan doğasının bir gereğidir. Birey düşünme yetisinden tasarruf etmek ister. Eğer özümseme olmasaydı hiçbir nesneyi akılda tutamayacak her gördüğümüz nesne için tekrar şema açmak durumunda kalacaktık.

Özümseme Piaget'in temel kavramlarından biridir. Diğer adı asimilasyondur. Özümseme uyum sağlamanın ilk aşamasıdır. Çocuk yeni karşılaştığı nesneleri var olan şemasına ekler. Eğer özümseme yapamasaydık yeni karşılaştığımız her şey için yeni bir şema oluşturmak zorunda kalırdık ki bu da çok zor olurdu. Özümsemenin bir sonraki aşaması da uyum kurma diğer adıyla akomodasyon. Burada da öğrenci yeni karşılaştığı nesnenin zihnindeki şemalara uymadığında yeni bir şema oluşturur.

Özümseme (asimilasyon) Piaget'in temel kavramlarından biridir. Zihnimizde şemalar vardır ve her yeni bilgiyi bu var olan şemalar içine yerleştirmeye özümseme denir. Eğer özümseme olmasaydı her bilgi için yeni bir şema oluşturmak gerekirdi. Bu da bilgileri zihinde tutma işlemini zorlaştırır ve unutulmaya başlardı.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir