Birey toplum ilişkisi nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 14:02

Birey toplum ilişkisini açıklayınız.

Birey içinde yaşadığı toplumun gelenek görenek kurallarına uymak zorundadır. Toplumun insanların düzen içinde yaşaması için yazısız kuralları vardır. Bireyin yapması yapmaması gereken davranışlara uymazsa toplum tarafından garip karşılanır. Çünkü böyle alışıla gelmiştir. Toplumun düzeninin aksamaması için bireylerin dikkatli olması gerekir. Ama gelişen dünya teknoloji ilerde insanlar kendilerini geliştirerek toplumun gelişmesini sağlar. Toplum geliştikçe de diğer toplumlarla etkileşim artar.

Bireylerin bir araya gelmesiyle toplumlar oluşur. Bireyler içinde yasadıkları toplumu yansıtırlar. Ve bireylerin toplumun refahını sağlamak için üzerine düsen görev ve sorumlulukları vardır. Bunlar içinde o toplumun kültürü, gelenek, görenek, örf ve adetleri gelmektedir. Her insan ne kadar üzerine düşen görevi yerine getirirse o derece sağlıklı ve mutlu toplumlar oluşur. Eğer görevleri yerine getirmezse o bireyler toplum tarafından dışlanıp ayıplayabilir vb.

Etle tırnak gibi diyebiliriz. Biri olmadan diğeri var olamaz. Birey toplumun bir parçası olduğu için var olan kurallara uymalıdır. Bir toplumu ileriye götürende bireyler olduğu için bir düzen şart. İnsanlar görevlerini yaptığı sürece toplum tarafından kabul edilir.

Toplum bireylerden oluşuyor. Sağlıklı bir toplum için sağlıklı bireyler olması gerek. Kimi zaman bir birey toplumu etkileyebiliyorken kimi zaman toplum bireyi etkileyebiliyor. Bunun için yapacaklarımızın etkisini önceden düşünerek yapmalıyız. Biz bireysel olarak bilinçli olursak toplumdaki diğer insanlara da güzel örnek oluruz. Toplumun kurallarına saygılı olup içimizde ahlaki olarak etik davranışlarımız olursa, kendimizi daha çok geliştirirsek topluma da katkımız olur.

Toplum bireylerden oluşan bir yapıdır. Bunlar birbiri içine geçmiş iki yapıdan oluşur. Ne toplum bireyden ayrı düşünülür ne de birey toplumdan ayrı kalır. Bireyde oluşan bir değişim kartopu gibi tüm bireyleri etkiler. En son toplumun büyük bir değişim yaşamasına neden olur. Bir toplumu değiştirmek istiyorsak toplumu yönlendirmek istiyorsak bireyleri etkilememiz gerekir. Dünyaya değiştirmek istiyorsan bir ülkeyi değiştir ülkeyi değiştiremiyorsan şehri değiştir şehri değiştirmek istiyorsan aileni değiştir aileni değiştirmek istiyorsan kendini değiştir. Her şey kişide başlar ve topluma yönelir.

Öncelikle topluluğu oluşturan da bireylerdir. Bireylerin bir arada yaşamasıyla topluluk oluşur. Topluluğun bir düzen için de olması için bir takım kuralları vardır her bireyde kendi sorumluluğunu üstlenip bu kurallara uymalıdır.

Birey toplumu oluşturan en küçük yapıdır. Bireysiz toplum diye bir kavram oluşmaz. Toplumda söz hakkına sahip olan kişidir. Birey toplumla uyumlu hareket etmek zorundadır. Birey topluma karşı ters düşen hareketlerde bulunduğu zaman dışlanmış olur. Ortayı bulmak lazımdır.

Toplumun yapı taşı bireydir. Bireyler, içinde yaşadığı toplumu hem etkiler hem de toplumdan etkilenir. Toplumda meydana gelen olaylardan bireyler etkilendiği gibi, bireylerin icraatları ve düşünceleri de topluma yön verir. Bilim adamı, profesör, doktor, öğretmen işçi gibi bireyleri toplum yetiştirdiği gibi bir yandan da yeni bireylerin yetişmesine katkı sağlayarak kendisini de etkileyecektir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir