Birleştirilmiş sınıf nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 14:00

Birleştirilmiş sınıflar hakkında ve uygulandıkları yerlerin sosyoekonomik özellikleri hakkında bilgi veriniz.

Bir sınıfa düşen öğrenci sayısının azlığı bu sınıflara ayrı birer öğretmen verilemeyişi nedeniyle birden çok sınıfın birleştirilmesiyle oluşan ve birkaç öğretmenin yönetiminde bulunan sınıftır.

Birleştirilmiş sınıflar genelde öğrencilerin bir sınıf oluşturacak kadar çok olmadığı ya da öğretmen sayısının yeterli gelmediği durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Akran eğitimine fırsat verdiği gibi öğretmeni yoracak da bir uygulamadır. Uygulandığı yerler genel olarak sosyoekonomik düzeyi düşük ya da kırsal yerlerdir.
Farklı kademelerin bir arada eğitim gördüğü sınıflardır. Öğretmen ya da öğrenci sayısının az olduğu yerlerde uygulanır. Genelde kırsal kesimlerde uygulanıldığı görülmektedir ve sosyoekonomik düzey düşüktür.
Birleştirilmiş sınıflar ilkokul kademesindeki öğrencilerin bir arada tek bir öğretmen tarafında eğitim görmesidir. Burada üst sınıftaki öğrenciler alt kademedeki öğrencilere derslerde yardım edebiliyorlar. Genelde bu sistem öğrenci sayısının az olduğu ve merkeze uzak bölgelerde uygulanıyor.

Birleştirilmiş sınıflarda farklı yaşlara mevcut öğrencilerin sayı bakımından az oldukları için aynı sınıfta öğrenim görmeleridir. Bu tarz sistem genelde köy gibi nüfus sayısı az olan yerlerde uygulanır ve genelde bu köylerde ekonomik düzeyi iyi olan aileler çocuklarının daha iyi eğitim alabileceklerini düşündükleri için daha büyük merkezlere taşınırlar. Geriye kalan ailelerin bu imkânları olmadığı ya da ekonomik düzeyleri yeterli olmadığı için onların çocukları birleştirilmiş sınıflarda eğitim almak zorunda kalırlar.

Birleştirilmiş sınıflar genelde sosyoekonomik düzeyi düşük yerlerde oluyor. Yaparak yaşayarak öğrenmenin yapılamayacağı kalabalık sınıflardan oluşuyor. Farklı yaş grupları bir arada eğitim alıyor. Okulda bir ya da iki öğretmen vardır. İçlerinden biri aynı zamanda müdür olur. Olumsuz yönleri olduğu kadar olumlu yönleri de vardır. Büyük yaştaki öğrenciler küçük yaştaki öğrencilere derslerinde yardımcı olur. Akran eğitimi ve işbirlikçi öğrenme yaygındır.

Birleştirilmiş sınıflar sosyoekonomik düzeyi düşük yerlerde olur. Öğretmen yetersizliği sınıf yetersizliği gibi nedenlerden dolayı bu tür sınıflar oluşturulur. Benim şahsi görüşüm derslerin pek verimli olmadığı yönünde. Öğretmen tam olarak kendini veremez ve büyük bir kavram kargaşası oluşur. Öğrenciler içinde rahat bir ortam sağlanamaz.

Nüfusu az olan köylerde bir sınıftaki öğrenci sayısının azlığı, az mevcutlu sınıflar için ayrı bir öğretmen verilmesinin imkânsızlığı, birden fazla sınıfın birleştirilerek bir grup halinde, bir öğretmenin yönetiminde okutulmasını bir zorunluluk haline getirmiştir. Bu zorunluluk eğitimde birleştirilmiş sınıf sisteminin doğmasına neden olmuştur.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir