Bor kaynaklarının %63'ü Türkiye’de bulunmaktadır. Bu kaynakların etkin kullanımı için ne gibi çalışmalar yapılabilir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 13:58

Bor kaynaklarının %63'ü Türkiye’de bulunmaktadır. İleride bu kaynakların etkin kullanımı için ne gibi çalışmalar yapılabilir?

Nüfus artışı ucuz iş gücü açısından düşündüğümüzde hayli olumlu sonuçlar doğuruyor. Ülkelerin savunma gücünde de önemli yere sahip. Devlet açısından birtakım yararları oluyor ancak bu nüfusa eğitim, sağlık, yeni iş sahaları vb. gibi hizmetlerin sunulmasında da devletin giderlerinin artmasına sebep oluyor. Bu dengeyi sağlamak için de vergiler arttırılıyor. Nüfus artışıyla beraber vergi yükümlüleri de artıyor. Gelir gider bir şekilde dengeleniyor ama nitelikli, bilinçli bireylerin topluma kazandırılması için de devlete büyük görev düşüyor.

Kullanım alanı çok geniş bir madendir ve kullanım alanı daha da genişletilebilir. Cam sanayi, seramik, askeri zırhlı araç yapımı, bilgisayar sanayi, iletişim araçları, otomobil, tekstil, kozmetik vb. bu alanlarda kullanımı yaygınlaştırılmalı.

Bor madeni en çok sanayide kullanıyor. Ki sanayinin ekonomik getirisinin fazla olduğunu düşünürsek ülkemizin kalkınmasında bor madeninin önemli bir yere sahip olacağını söyleyebiliriz. Gelişmiş ülkeler silah, otomotiv sanayilerinde önde gelen isimler oluyor. Ki buna bir de uzay bilimini eklersek ve bunların önemli ham maddelerinden birinin de bor olduğunu söyleyebiliriz. Böylesine önemli bir madende birinci sırada yer aldığımıza göre bu madeni artık ham madde olarak pazarlamayı bırakıp işleyerek pazarlamamızın daha çok getirisi olacağının bilincine varmalıyız. Bu bağlamda sanayimizde bor madenine daha fazla yer vermeliyiz. Sanayi şehirlerimizi artırmalıyız. Meslek liselerine bor madeniyle ilgili ayrı bir ders veya bir bölüm konulabilir. İleride petrolün yerini bor madeni alacağa benziyor bununla ilgili şimdiden çalışmalara başlamalıyız. Kendi madenimizi kendimiz çıkarmalı ve işleyip de ihraç etmeliyiz. Bunların yapılabilmesi için de öncelikle eğitimli kişilerin yetiştirilmesi gerekiyor.

En başta bu boru çıkarıp işleyecek teknoloji olmalı. Dünya genelinde yarıdan fazlası bizim ülkede çıkarılıyorsa bunu siyasi olarak da kullanabiliriz. Borun şimdilik ülke ekonomisine katkısı çok az çünkü boru işleyecek teknolojik aletlerimiz yok. Örneğin; 1 TL'ye sattığımız işlenmemiş boru 3 TL'ye alıyoruz bu da ekonomiyi olumsuz etkilemektedir.

Bor kaynaklarımız oldukça fazla ve sanayide geniş bir kullanım arz ediyor. Ham olarak ihraç edip işlenmiş bir şekilde ithal ediyoruz. Öncelikle bu durumu değiştirmekte fayda var. Bor kaynaklarımızı ham ihraç etmek yerine işlenmiş olarak ihraç etmek ekonomik olarak kalkınmamızı sağlayacaktır. Bunun içinde devletin destekleyici kuruluşlarla özel sektörü canlandırması gerekir. Uzay teknolojisinden cam ve kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Bu sektörler bizde zaten yeteri kadar gelişmemiştir.

Bor günümüz dünyasında jet yakıtı olarak bilinir ve en çok kullanıldığı alan askeri alandır. Bu yüzden stratejik bir madendir. Türkiye’nin elini güçlendirecek bir madendir. Ama ham halinde satmaya devam edersek yazık etmiş oluruz. Bu yüzden bu madeni işleyecek tesislere ihtiyacımız vardır.

Türkiye’nin bor minerallerine sahip olması önemlidir ancak bunu madeni kendimiz işlemediğimiz sürece bir anlamı yoktur. Bu anlamda Türkiye ilk önce bu madenin dışa ham madde olarak satışını durdurmalı, ardından da gerekli teknolojik yatırımlar yapılarak bu maden en iyi şekilde kullanılmalıdır.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 21 misafir