Çocuklar İbni Sina, Harezmî, Ali Kuşçu gibi bilim insanlarını neden tanımıyor?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 13:55

Çocuklar Einstein, Pisagor, Newton gibi bilim insanlarını bilirken İbni Sina, Harezmî, Ali Kuşçu gibi bilim insanlarını neden tanımıyor?

Ders kitaplarıyla da ilgili bir durum bence kitapta konusu geçmeyen ve hiç bilmediği bir konuyu öğrenci araştırmayı düşünmez kitapta metinde geçtiğinde öğretmeni bahsettiğinde öğrenci haberdar olup araştırmaya koyulacaktır.

Sadece çocuklar değil birçoğumuz öğrenci yıllarımızda böyle değerli isimlerin ne yaptığını bilmezdik. Bu daha çok kitaplarda adı geçen isimlerle ve öğretmenin yönlendirmesiyle ilgili bir durumdur. Öğretmen ders kitabında olmasa bile araştırma yaptırabilir, belgeselini izlettirebilir. Bunun yanında medya da önemli etkendir. Einstein gibi bir bilim adamının birçok belgeseli yapılmış ve dünyaya tanıtılmıştır. Bizler önce kendi tarihimize önem verip ona göre şekillenmeliyiz.

Bilim adamlarımızın öğrencilerimiz tarafından tanınması için öncelikle müfredat değişikliği yapılması gerekir. Her sene yapılan değişikliklerde bilim adamlarımıza yer verilmesi durumunda öğrenciler ve öğretmenler bilgi sahibi olur. Ayrıca televizyon da bilim adamlarımızı tanıtmak amaçlı programlar yapabilir.
Müfredatta bu isimler yok. Matematikte, fizikte de teoremlere kuramlara isimlerini verenler Pisagor üçgeni Newton kuralı olarak adlandırılmış. Harezmî, Ali Kuşçu gibi isimleri okulda duymayan öğrenci araştırmıyor ve öğrenemiyor.

Kitaplarda bahsedilmemesi konusunda sizlerle hemfikirim. Hep yabancı bilim adamlarından bahsedildiği için çocuklarda her şeyi yabancı insanlar icat etmiş Türkler hiçbir şey yapmamış gibi yanlış bir algı oluşuyor maalesef.

Eğitim sistemi olarak yeterli önemi vermiyoruz. Aslında baksa İslam tarihinde batıdan önce bilimin değeri bilinmiş çalışmalar yapılmıştır ancak bizler bilim adamlarımızı yeni nesle aktarmadığımız önemini kavratmadığımız için unutulmaya yüz tutmuştur. Bu konuda büyük hata yetkililerimizdedir. Eğitimcilerimiz bu konunun farkına vararak öğrencilere proje ödevleri kapsamında araştırma ödevleri verebilir öğretmenler kendileri tanıtabilir. Bu eksik birazda olsa giderilmiş olur böylelikle.

İbni Sina, Harezmî gibi bilim insanları bizim müfredatımızda bildiğim kadarıyla üst sınıflarda yer almaktadır. Ama Pisagor, Einstein gibi bilim insanları çocukların her yerde karşısına çıkmaktadır. En basitinden sosyal medyada bile bu isimlerle karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle kendi kültürümüze ait, kendi zenginliğimizi yansıtan bilim insanlarını çocukların karşısına daha erken ve daha çok çıkarmalıyız. İlkokullarda, ortaokullarda sadeleştirerek, görselleştirerek, çeşitli etkinliklerle onların dikkatlerini çekecek onları etkileyecek şekilde anlatmalıyız ki zihinlerinde iz bırakalım. Bu bilim insanlarını çocukların seviyesine uygun bir şekilde anlatmadığımız sürece öğrenemezler ve öğrenseler de kalıcı olmayacaktır.

Genellikle pozitif bilimlerle ilgilenen bu bilim insanlarımıza yeteri kadar ilgi gösterilmektedir. Gerek öğretmenler gerek öğrenciler araştırmaktan kaçmakta öğretmen müfredat dışına çıkmamakta öğrencide kendi iç denetimini sağlayamadığı için gerek yok düşüncesiyle araştırmamakta ve bu gibi önemli insanlarımızı bilmekten yoksun kalmaktayız.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 15 misafir