Çocukların sosyalleşmesinin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 13:54

Çocukların sosyalleşmesinin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?

Çocukların sosyalleşmesi genellikle olumludur. Deşarj olurlar sohbet eder bilgi paylaşımında bulunurlar. Akranlarıyla birlikte farkında olmadan birçok şey öğrenirler. Tabi bunların içinde kötü şeyler de olabilir. Ayrıca problemi olan çocukların tespitinde de kullanılabilir.

Sosyalleştiği ortama bağlıdır eğer okul içinde öğretmen veya aile denetiminde sosyalleşme olursa olumlu etkiler, ister dil gelişimi olsun ister psikomotor, sosyal gelişim olsun çocuk için olumlu olur ancak bu sosyalleşme bazen sokakta internet ortamında olduğunda olumsuz olur kötü alışkanlıklar edinebilir.
Olumlu yanları kendilerine güven gelir, kendilerini rahat ifade edebilirler. Hayatın içinde iyiyi kötüyü görerek yaşayarak öğrenirler. Enerjilerini boşaltırlar. Olumsuz olarak da özgüven yüksekliği ile şımarıklığı karıştırma ihtimalleri yüksek. Yanlış arkadaş seçimi ile olumsuz davranışlar ve alışkanlıklar edinebilirler.

Sosyalleşmede arkadaş çevresi çok önemlidir. İyi arkadaşlıklarda bilgi paylaşımları akademik olarak başarı sağlar. Duygusal olarak kendine güveni, düşüncelerini rahatça ifade etmesini sağlar. Kötü arkadaş seçimi yanlış kararlar alınmasına sebep olabilir. Bu yüzden çocuklara iyiyi kötüyü yanlışı doğruyu önceden kavratmak gerekir. Çocuklar sosyalleşirken çevresindeki arkadaşlarını ailenin takip etmesi gerekir. Doğru zamanda doğru yönlendirmeler yapılması sonradan olabilecek olumsuz yaşantıları engellemiş olur.

Çocukların sosyalleşmesinin olumlu yanlarından biri akranlarından birçok olumlu davranış edinebilir. Bunlar öz bakım becerileri, küçük motor becerileri gibi görüp kendi davranışlarına uyarlayacağı şeyler olabilir. Ayrıca kendi yanlışlarını da sosyalleştiği ortamda düzeltebilir. Sosyalleşmesinin dil gelişimine de etkileri olacaktır, kendini ifade etme davranışı gelişebilir, problemlere çözüm bulma ve herhangi bir problem durumunda bunu anlatabilme gibi. Olumsuz yanları ise bunların tam tersi olabilir, sosyalleştiği çevrede olumlu davranışlar edinebileceği gibi olumsuz örnekler görüp bunları kendi yaşantısına uyarlaması da mümkün. Özellikle kullanılan kelimeler ya da şiddet eğilimli davranışları örnek alıp tekrarlayabilir. Bu gibi durumlar için çocuğa doğru yanlış kavramının, yanlış bir örnekle karşılaştığında vermesi gereken tepkinin öğretilmesi ya da bunların yaşantı sağlandıkça pekiştirilmesi gerekmektedir.
Cevapla

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 19 misafir