Eğitimde öğrencilerin küçük gruplara ayrılarak işbirlikçi öğrenmeyi gerçekleştirmenin faydaları nelerdir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 13:42

Eğitimde öğrencilerin küçük gruplara ayrılarak işbirlikçi öğrenmeyi gerçekleştirmenin faydaları nelerdir?

Öğrenci özellikle çekingen bir öğrenci ise kendini bir gruba ait hisseder ki bu da onu olumlu etkileyecektir ait olma duygusunu yaşar. Öğrenciler başkalarının fikirlerine saygı duymayı tartışmayı ortak bir yol bulmayı öğrenirler gruptaki her öğrenciden bir katılım beklenmesi gerektiğinden öğrenciler öz yeterlilik duygularını geliştireceklerdir. Sosyal becerileri gelişecektir. Pozitif bir dayanışma sağlanacaktır.

Pasif çekingen öğrencinin grup içinde sosyalleşmesine katkı sağlar biz duygusunu geliştirir farklı düşünceleri görür ve onlarda saygılı olmayı öğrenir. Paylaşımcı olmasına katkı sağlar.

Çocukların hem kendilerine hem de gruplara karşı sorumluluğu artar. Çocuklar birbirlerini güdüleyerek başarı duygusunu tadarlar. Sosyalleşmeyi sağlar.

Eğitimde akran öğretimi önemli bir yer tutar. Kimi zaman çocuk çekinir fikrini söylemez kimi zaman da yanlış cevap verdiyse içine kapanabilir. İşbirlikçi öğrenme sayesinde akranlarıyla daha yakın ilişki kuracak fikir alışverişi yapacaktır. Kendini ifade etmeyi öğrenecektir. Böylece özgüveni gelişir başarı duygusunu tadar grupta düşüncelerini rahatça ifade eder. Küçük gruplar halinde yapılması büyük gruba kıyasla çocuğa daha çok fırsat verilmesini sağlar. Öğretmen için de gruplara rehberlik daha kolay hale gelir.
Öğrencinin sosyalleşmesini sağlar. Eksik yanlarını görüp arkadaşlarından öğrenir, kendini geliştirir. Daha iyi olduğu alanları keşfedip özgüven kazanır. Fikir alışverişi saklı bilgilerin derlenmesini yeni ürünler ortaya çıkmasını sağlar.

İşbirliğini, takım ruhunu, paylaşmayı, yardımlaşmayı, sosyalleşmeyi sağlar. Bilmediklerini öğrenmeyi bildiklerini öğretmeyi bilgi paylaşımını sağlar. Güven ortamı oluşur.

Öğrencilerin farklı fikir alışverişinde bulunmasını ve farklı fikirlerin olduğunu görmesini sağlar. Eğitimde zaman açısından etkin kullanmayı sağlar. Pasif öğrencileri aktif öğrencilerle çalıştırarak onlarında diğer arkadaşlarını görerek fikir edilmesinin etkilidir. Eğitimde birçok fikirlerin bir arada olmasını sağlar. Kendini daha rahat ifade etmesini sağlar.

Hem bireysel çalışmanın hem de gruba ait olma ve paylaşmanın vurgulanması amaçlanır. Eğitim yöntemi olarak da ekonomiktir yani zamandan tasarruf sağlanır.
Cevapla

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 17 misafir