Eğitimde disiplin ve cezanın önemi nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 11:42

Eğitimde disiplin ve cezanın önemi nedir?

Eğitimde disiplin ayarında olduğu sürece önemlidir. Çünkü sınıf ortamında bir disiplin olmazsa ders işlemek zor olur. Etkinlikler aksar. Sınıftaki öğrencinin derse katılımı, dikkati olmaz, arkadaşıyla sohbet eder. Ama sınıf ortamındaki disiplin bunların hepsini düzene sokar. Ceza ise eğitimde kullanılması uygun değildir. Çünkü ceza o anlık davranışı durdurabilir ancak sonrasında devam edecektir. Verilen ceza seçimi yanlış olabilir ve bu çocuğa ödül gelebilir. Bu nedenle davranışı tekrar eder aynı cezayı almak için uğraşabilir. Örneğin siz çocuğa ceza olsun diye kapının önüne çıkartırsınız ama çocuk çıkar okulda dolaşır sonra bu hoşuna gider ve siz ona o cezayı verin diye sürekli aynı davranışları yapar.

Öncelikle eğitimde 1. tip cezaya yer verilmemelidir. Bunun yanında eğitimde disiplin önemlidir. Disiplin olmazsa sınıfta kargaşa ortamı oluşacaktır. Disiplinin sağlanabilmesi için de sınıf kuralları öğrencilerle birlikte belirlenip gerektiğinde hatırlatmalar yapılmalıdır. Cezalar caydırıcı ve önleyici olmalıdır. Ancak asla rencide edici olmamalıdır.

Başarılı olmak için disiplin çok önemlidir. Ancak disiplinden ne anladığımız çok daha önemlidir. Disiplin; insanın belli kural ve ilkelere uygun davranmasıdır. Disiplin çok kapsamlı, çok tartışılan bir konudur. Evde ve okuldaki eğitimde çocukta disiplin geliştirmek adına uygulanan yöntemler çok tartışılıyor. Kimi görüşe göre otoriter yaklaşım tutumu yanlışken, kimine göre tavizkar, kimine göre de demokratik tutum disiplinde çok faydalıdır.

Günümüzde modern anlayışa göre bunların içinde en çok kabul gören demokratik tutumdur. Ancak bu tutumda da insanlar arasında demokratik tutumun sınırlarını belirlemede sorun yaşanmaktadır. Kimi öğretmen notu silah olarak kullanıp öğrenciyi disipline etmeye çalışırken, kimisi şiddet ve yaptırım yoluyla, kimisi sevgiyle disipline etmekten yanadır. İnsan toplumlarında hukuk ve düzen ceza vermeden gerçekleşemez. Eğitimin hedefi ferde kendi kendisini nasıl daha iyi yöneteceğini öğretmek ve iyi insan, iyi vatandaş olarak yetişmesini sağlamaktır. Öğretimin hedefi ise, ferdi bir iş, bir meslek sahibi yapmak ve üretici duruma getirmektir. Bundan dolayı eğitimin temeli otorite, saygı, sevgi ve disipline dayanmalıdır.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir