Uzun süreli bellekte bilgiler kolay unutulmaz. Bunun nedeni nedir? Örnek vererek açıklayınız.

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 11:31

Uzun süreli bellekte bilgiler kolay unutulmaz. Bunun nedeni nedir? Örnek vererek açıklayınız.

Bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçmesi tekrar ve kodlama yoluyla olur. Bilgilerin tekrarlanması ve çeşitli bellek destekleyici ipuçları ile öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlar. Geçirilen yaşantılar ve ipuçları yoluyla bilgiler daha çok özümsenir ve içselleştirilir. Uzun süreli bellek semantik, epizodik ve işlemsel bellek olarak 3'e ayrılır. Epizodik bellek anılarımızın saklandığı bellek alanıdır. İşlemsel bellekte araba kullanmak gibi psikomotor öğrenmelerimizin saklı olduğu bellek alanıdır. Görüldüğü gibi bilgilerin kalıcılığı daha çok yaparak yaşayarak kazanılan öğrenmeler. Bundan dolayı buradaki bilgiler kolay unutulmaz.

Uzun süreli bellek, kısa süreli bellekten farklı işlevlere sahiptir. Kısa süreli belleğin 20 ila 30 saniye içerisindeki bilgileri çağırmasından farklı olarak, depolanmış bilgileri uzun sürelerde tekrar, tekrar çağırabilmesidir. Kısa süreli belleğin saklama kapasitesinin sınırlı, buna karşın uzun süreli bellek kapasitesi pratik açılardan sınırsızdır. Aynı zamanda uzun süreli bellek bilgiyi sadece saklar. Bilgiyi işlemez. Değiştirmez. Olduğu gibi saklar. Örneğin; "hayatım film şeridi gibi önümden geçti" dediğimiz zaman anılar uzun süreli bellekten gelir. Aynı zamanda problem çözme stratejileri, tatlar, sesler, kokular uzun süreli bellekten geldiği için hayat boyu unutulmaz.

Beyin paralel bir işlemcidir. Bilgiler yürütücü biliş kontrol merkezinde saniyelik hızlarla aktif bölgemize iletilir. Kısa süreli belleğin depolama kapasitesi sınırlıdır bilgiler sürekli tekrar ve kodlama ile uzun süreli belleğe aktarılır. Uzun süreli belleğin depolama kapasitesi sınırsızdır. Yerleşim, anahtar sözcük yöntemi, askı sözcük yöntemi, akronim, akrostiş gibi bilgiyi kodlama anlamlandırma yöntemleriyle bilgi kalıcı hale gelir depo alanımızda saklıdır her an kullanılmaya hazırdır.

Uzun süreli belleğe atılan bilgiler unutulmaz çünkü orası kalıcı bellektir. Oradaki hafıza sınırsızdır. Bir şeyin ilk dikkatimizi çektiği an o duyusal belleğimizdedir burada kalma süresi en fazla 18 sn. kadardır çabuk unuturuz. Daha sonra ki aşamaya geçerse kısa süreli belleğimize atarız burada bilgi saklama kapasitemiz sınırlıdır. En fazla 7 farklı bilgiyi saklarız. Tekrarlarla akılda tutarız. Gruplama yapıp kapasitesini arttırırız. Örneğin; telefon numaraları 444 4 444 bu mesela 3 grup şeklindedir. Her rakamı ayrı okusak hafıza daha çabuk dolardı. Uzun süreli belleğimiz kütüphanemizdir. Pasiftir. Bilgi orada saklıdır. Biz bilgiye ne zaman ihtiyaç duyar da çağırırsak kısa süreli belleğimize gelir kullanır sonra geri yollarız oraya. Kalıcı öğrenmeleri attığımız yerdir orası.

İnsanlarda duyusal, kısa süreli ve uzun süreli bellek olmak üzere üç tür bellek vardır. KSB'deki bilgilerimiz tekrar ve kodlama yoluyla USB' ye aktarılır. Bu belleğin depolama alanı sınırsızdır ve bilgiler uzun süre saklanabilir. Hatta bazı bilgiler ömür boyu muhafaza edilebilmektedir. Bilgilerin USB'de uzun süre hatırlanmasının sebebi anlamlı bir şekilde kodlanmasıdır. Unutmamızın sebebi ise USB'deki bellek izlerinin bozulması ya da bilgilerin geri getirilmesindeki ipuçlarının yetersiz oluşudur. USB'de anısal, anlamsal ve işlemsel olmak üzere üç tür depolama alanı vardır. İnsanların yaparak yaşayarak öğrendiği bilgiler kalıcı öğrenmeler oluşturur ve uzun süre hatırlanır. İşte bir becerinin işlem basamaklarını öğrenmek kalıcı öğrenmedir. Örneğin; insanların bisiklete binmek, yüzmek gibi davranışları USB'deki işlemsel depo alanındadır ve ömür boyu bu davranışlar hatırlanır. Ya da başımızdan geçen olaylar USB'deki anısal depo alanına kaydedildiği için biz anılarımızı uzun yıllar hatırlayabiliriz.
Lazbeyi
Mesajlar: 2
Kayıt: 20 Oca 2020 18:15
İletişim:

20 Oca 2020 19:00

Merhaba böyle son derece kıymetli bir bilgiyi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum ALLAH razı olsun.Okumayı öğrenmeyi kendini geliştirmeyi çok seven bir yapıya sahibim.Sabahtan akşama kadar kitap okuyup öğrenme yolunda bir şeyler yapacak kadar disiplinli bir yapıya sahibim.Fakat bu kadar çok çalışkan bir insan olmama rağmen kendime olan özgüvenim çok düşük çünkü çok önemli bir sorunum var aşırı unutkan bir insanım.Unutkanlığımla ilgili misal vermek istiyorum mesela 5 vakit namaz kılmaya çalışıyorum namazlarımı kılarken kaçınçı rekatta olduğumu unuttuğum zamanlar çok oluyor iş hayatımdada unutkanlığım yüzünden çok sıkıntı yaşadığım dönemler oldu bu kadar çok okuyan öğrenen kendini geliştiren bir insan olarak neden bu kadar çok unutkan bir insan olduğumu anlayabilmiş değilim.Ben bu sayfada belirtmiş olduğunuz bilgilerin doğru olduğuna inanıyorum.İnternet üzerinde araştırmalarım neticesinde çok önemli bir bilgiye ulaştım ezber yapmak zekayı açıyor genişletiyor bu bilgiyi şu anda sayfanızda yazan bilgiler ile pekiştirdiğimde şu sonuç karşıma çıkıyor ezber yapmak uzun süreli zekayı geliştiriyor sizde benimle aynı fikirdemisiniz unutkanlığım acaba uzun süreli belleğimin yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanabilirmi?Unutkanlıkla ilgili internet üzerinde çok araştırma yaptım genel olarak unutkanlığın her insanda az veya çok olduğu bilgisine ulaştım ama ben aşırı unutkan olduğumu düşünüyorum.Ben açık bir yüreklilik ile bilginize başvurmak istedim
Lazbeyi
Mesajlar: 2
Kayıt: 20 Oca 2020 18:15
İletişim:

20 Oca 2020 19:24

Bu site sadece öğretmenler içinmi hazırlandı bilmiyorum eğer öyle ise ben öğretmen değilim eğer öyleyse sayfaya üye olduğum için özür dilerim fakat sadece bilgi almak istemiştim fazla zamanınızı almayı istemem.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir