Ülkemizin 3 tarafı sularla çevrili olmasına rağmen denizciliğin gelişmeme sebebi nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 11:05

Ülkemizin 3 tarafı sularla çevrili olmasına rağmen denizciliğin gelişmeme sebebi nedir?

Ülkemizde açık denizciliğin yaygın olmaması, denizciliği geliştirecek kredi imkânının sıkıntılı olması ve eğitimli personel imkânı sıkıntılı olmasından kaynaklanır. İnsanlarımız genelde deniz kıyısında eğer alternatif bir iş imkânı varsa onu yaparlar. Karadeniz dağlık bir yerdir ve iş imkânı kısıtlıdır. Karadeniz’de insanlar bu yüzden denizcilikte öndedir. Dünya bazında ise Yunanistan öndedir.

Ülkemizde deniz bilimleri ve alt disiplinlerinde yani hidrobiyoloji, deniz jeofiziği, deniz jeolojisi, oşinografi, hidrografi vb. alt disiplinlerinde uluslararası çapta öneme sahip araştırmacı ve araştırmalar son derece azdır. Marmara fayının incelenmesinden, Süveyş kanalı üzerinden denizlerimize giren yabancı deniz canlılarının varlığına yönelik araştırmaları bile günümüzde yabancılar yapıyor. Boğazlarımızda, temel tuzluluk ve sıcaklık değişimlerini bile inceleyemeyen bir sistemin içindeyiz.

Çevre denizlerimiz başta olmak üzere, denizler ve okyanuslara yönelik ihtiyaç duyulan bilimsel verilerin elde edilmesi ile deniz ticareti, balıkçılık, deniz dibi madenciliği, tersanecilik gibi denizcilik alanında faaliyet gösteren sektörlerin gelişmesine esas teşkil edecek kapsamlı bilimsel araştırmalarla bu yöndeki gayretlerin eşgüdümünü sağlayacak merkezi bir mekanizmamız yok. Dolayısıyla bu araştırmalar gelişigüzel ve bütüncül bir planlama olmadan yapılıyor. Öncelikler saptanamıyor."

Balıkçılarımızın avlanırken kıyı balıkçılığını seçmesi, ülkemizde açık deniz balıkçılığının yapılmaması gemi, tekne, sandal vb. kullanılan şeylerin açık denizler için uygun olmaması denizcilikte ileri gitmemizi engelliyor.

Ülkemiz balıkçılık için yeterli suya sahip olmasına rağmen balıkçılık gelişememiştir. Bundaki en önemli neden insanların bilinçsiz olması, aşırı avlanma, kültür balıkçılığı ile yetinmek, okyanusa açılamamak, soğutma ve depolama sisteminin yetersizliğidir.
Ülkemizde denizcilik gelişmeye nedenleri olarak teknik eleman ve donanımın yetersiz olması ve devlet desteğinin bu yönde yetersiz olması kişilerin daha çok gelir sağlayacağı işlere yönelmesi gibi durumlar ele alınabilir.

Temel sebep alt yapı eksikliğidir. Teknolojik yetersizlikler ve donanımdaki sıkıntılar. Ayrıca açık balıkçılığın az olması balık sayısının yetersiz oluşu da başka bir sebeptir. Fakat yaşadığımız coğrafya insanın tarihine bakacak olursak(Türk tarihi) atalarımızın Orta Asya’dan göç ettiği ve hayvancılıkla beslendiği bilgisi yer alır. Hayvancılıktan kasıt küçükbaş büyük baştır. Ertuğrul Gazi için keçi çobanı lakabı ya da yöresel içeceğimiz kımız bize genlerimizin kırmızı etle olan ilişkisini ortaya koyar. Yani günümüz insanının balığa olan ilgisinin yeterli olmaması da denizciliğin gelişmemesinin bir diğer sebebidir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 20 misafir