Ülkendeki barışı kalıcı kılmak için neler yaparsın?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 11:02

Ülkendeki barışı kalıcı kılmak için neler yaparsın?

Barışı sağlamak insanların içerisine mutluluk tohumları ekmekle mümkündür. Özellikle erken yaşlarda bu tohumu ekmek çok daha kolaydır. Eğitimci olarak barışı sağlamaya öncelikle çocuklardan başlardım. Güzel bir dünya için barışın yegâne önemli olduğunu açıklardım. Ayrıca medyanın gücünden faydalanarak insanların zihinlerinde barışa büyük bir yer açılabilir.

Ülkede barışın önündeki en büyük engelin "ötekileştirme" ve "ön yargı" olduğunu düşünüyorum. İnsanlar daha doğduğu andan itibaren çevrenin etkisi ile birbirlerini din, dil, cinsiyet, cinsel yönelim, düşünce gibi nedenlerle ötekileştirmeyi ve ön yargılı olmayı öğreniyor. Bunu önlemenin en iyi yolunun eğitim olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ayrımcılık ve nefret suçlarına daha caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Öncelikle barış için sevgi saygı hoşgörü anlayış ve en önemlisi empati gerekir ve bu davranışları çocuk küçük yaşlarda kazanır bunun için öncelikle aile daha sonra öğretmenlere büyük sorumluluk düşüyor çocuklara karşısındaki insanlarla ya da her şeyle empati kurmayı öğretmek gerekir. Birine küsmek bağırıp çağırmak yerin onunla sorunu konuşup halletmek barış huzur için her zaman daha önemlidir"
Barış, dünyamızın en büyük eksiğidir. Bu güzel erdemi daim etmek için önce insanlara sevgiyi aşılamamız gerekir. Bir insanı sevmekle başlar her şey. İnsanı, insanlığı, doğayı, dünyamızı sevmeliyiz. Bunları kaybettiğimiz de bir daha telafi edemeyeceğimizi bilmeliyiz.

Yarının büyüklerine emanetimiz olan barışı en güzel şekilde aşılamalıyız. Barışı kalıcı kılacak olan gelecek nesillerdir. Bizim nesil elinden geleni yapmış olsa da bu yetmez sonraki nesle de emanet aldığımız barışı emanet sahip çıkacak şekilde eğitmeliyiz. Her kapının anahtarı eğitimden geçer. Barışın anahtarı da eğitimdir.

Barışın bir diğer anahtarı da tok gözlülüktür. Elimizdekini geliştirmek için çok çalışmamız gerekir. Başkalarının malıyla zengin olmayı düşünmek açgözlülüktür. Bunun hırsızlık olduğunu da insanlığa duyurmak gerekir. Barış... Onu kaybettiğimiz zaman insanlığımızı da yitirmiş oluruz. Bizi diğer canlılardan ayıran özelliklerimizden biri de insanlığımızdır."

Ülkemizde barışı kalıcı kılmak için öncelikle bilinçli nesillerin yetişmesi gerekmektedir. İnsanların mutlu bir şekilde refah içinde yaşaması için barış ortamı olması şarttır. Öğretmenler olarak çocukları şekillendirecek olan bizleriz. Çocuklara ne aşılarsak öyle nesiller oluşur. Çocuklara sevgiyi, saygıyı, başkalarının da hakları olduğunu, değer bilmeyi öğretmek bizim elimizdedir. Günümüzde sevgisiz toplumların varlığı yadsınamaz bir gerçektir.

Savaşların ortaya çıkması, insanların birbirine tahammül edememesi, en küçük durumların bile büyük sorunlara dönüşmesinin nedeni sevgisiz nesillerin yetişmesidir. Çocuklara ilk olarak sınıf ortamında öğretmenini sevmeyi, arkadaşlarını sevmeyi, okulunu sevmeyi, canlıları sevmeyi, eşyaları sevmeyi öğreterek barışı en yakın çevresinden başlayarak kazandırabiliriz.

Barış kavramı hoşgörü kavramı ile iç içe geçmiş bir kavramdır. Bu yüzden öğrenciler öncelikle hoşgörülü olmayı benimsemelidirler. Bunun içinde daha anaokulu ve ilkokul yıllarından itibaren öğrencilere hoşgörülü olmak kavratılmalıdır. Sınıf içinde yapılacak etkinlikler, drama ve örnek olay gibi yöntemler kullanılarak yapılan dersler öğrencilerin hoşgörü kavramını kazanmasını sağlayacaktır. Bunlar haricinde barış kavramının önemini anlatan animasyon filmler izletilerek öğrencilerin barışın yurdumuz ve tüm dünya için önemini fark etmeleri sağlanabilir.
Cevapla

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 36 misafir