Eğitimin bireysel gelişime etkisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

öğretmenim
İletişim:

27 Şub 2018 11:35

Eğitimin bireysel gelişime etkisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Eğitimle kişi bilmediği konuları öğrenir. Meraklı olduğu konuyu fark ederek onunla ilgili kitaplarla makalelerle kişisel gelişimini tamamlar. Kendi yapamadığı konuları problemleri okuldaki eğitimciler yardımıyla halledebilir. Okul çatısı altında eğitim ile sosyal gelişimi artar ve sosyal çevresinde artış olur. Bu da dolaylı yollarla diğer gelişim alanlarını etkiler. Öğretmeninden duyduğu bir kitap ile kitap sevgisini kazanabilir. Buda onun bireysel gelişimine katkı sağlar. Bilgisayar dersinde bilgisayar kullanmayı öğrenir. Beden eğitimi dersinde spora, voleybola ilgisi olduğunu öğrenebilir ve ilerde sporcu olabilir. Bunların hepsi kişinin bireysel gelişimine katkı sağlar.

Her şeyin başı eğitimdir. Eğitimin bireysel gelişime büyük bir etkisi olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Birey herhangi bir konuda kendini geliştirmek isterse yapacağı ilk iş eğitim almaktır. Eğitimli insan kendini iyi bilir. Kendi ilgi ve yeteneklerini daha iyi keşfeder. Bunu bildiği için de kendini ona göre yetiştirir. Bu sayede hem kendi iç mutluluğunu bulur hem de kendi mutlu olduğu için topluma da yararlı bir birey olur.
Eğitim genel anlamıyla insan hayatındaki farklı disiplinleri düzene sokan, hayat boyu kalıcı davranış değişikliklerine neden olan işlevsel bir süreçtir.

Eğitim, bireylerin dünyaya bakış açısını, kültürünü, inançlarını, yaşam tarzını belirlemesini ve sosyalleşmesini amaçlar. Öğretimden farklı ve daha kapsamlı olan eğitim anne karnındayken başlar, ölüme kadar devam eder. Eğitimin amacı bireylerin daha başarılı, mutlu, özgüven sahibi, kendisiyle barışık, çevresine faydalı, verimli, huzurlu, üretken, inançlı, ahlaklı bireyler yetiştirmektir. Bir eğitim ve kültür kurumu olarak okulda, bireylere kazandırılacak bilgi, beceri ve tutumlar önceden belirlenmiştir. Okul yolu ile bireylere kazandırılacak bilgi ve beceriler aklın, deneyin ve gözlemin süzgecinden geçtikten sonra sunulmaktadır. Eğitim bir öğrenim sürecidir; sadece bilgi edinme süreci değil. Aynı zamanda insanın dünya ve kendi varlığı hakkında daha fazla farkındalık oluşturma faaliyetidir. Eğitim gören bir kimse sadece Matematik, Fen, Türkçe, ahlâkî eğitim vb. gibi alanlarda belli konuları öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda elde ettiği bilgileri günlük hayatta nasıl akıllıca kullanabileceğini de öğrenir.

Eğitimin amacını doğru anlamak, bireyde bilgiyi hızlı bir şekilde almanın en etkili yollarından biridir. Eğitim sadece belirli konularda teorik olarak bir şeyler öğrenmek değildir. Bireyin hayatı boyunca karşı karşıya kalacağı kazanımları elde etmesinde ön koşuldur.

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

• Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir