YDS Boşluğa uygun düşen ifadeyi bulma ipuçları



BOŞLUĞA UYGUN DÜŞEN İFADE

…’nci – …’ncu sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen kelime ya da ifadeleri bulunuz.

Çok değişik kuralları olduğu için gramer öğretimi Türkiye’de bugüne kadar ön sıraları almıştır. Öğrenciler arasındaki yaygın kanaat de ne yazık ki aynı yöndedir. Öğrencilere yapacağımız en önemli bir hatırlatma, gramer kurallarını bilmenin bir sonuç olduğudur. Yani İngilizce’niz iyi ise grameriniz otomatik olarak iyidir. Fakat gramerinizin iyi olması İngilizce’nizin iyi olduğu anlamına gelmeyebilir. Çünkü gramer çabuk unutulan bir yöndür. Öğrencilerimiz arasında Anadolu Liselerinde yıllarca gramer dersi görmelerine rağmen yazılarında sayısız hata yapan çoktur. Bunun nedeni de öğrencilerin diğer yönlerinin (İngilizce kitap okuma, İngilizce sesli yayın dinleme gibi) yetersiz olması, öğrenilen kuralların havada kalmasıdır. Bu durumda yapılması gereken gramer çalışmasının okuma ile desteklenmesidir. Şimdi gelelim asıl konumuza.
Temel olarak Dil Sınavı’nda 18 gramer sorusu sorulur. Fakat genelde bunun 4’ü kelime, 2 veya 3’ü edat (preposition) sorusudur. Bunlara ek olarak iyi bir genel bilgi ile çözülebilecek bağlaç (conjunctions) soruları da vardır. Tabloya bakarak bunu daha iyi anlayabiliriz.
1996 – 2003 yılları arasında ilk 18 sorunun dağılımı şu şekilde gerçekleşmiştir.

Sınavlarda “vocabulary, prepositions, linking words” önemli bir ağırlığa sahiptir.
İlk 18 sorunun dışında cümle tamamlama, ifade ve çeviri sorularında da gramer bilgisi gerekmektedir. Bu ise bütün gramer kurallarının ezberlenmesini gerektirmektedir.
Bununla birlikte, yapılması gereken, gramer çalışmasını bütün yıla yaymak, özellikle Kasım – Mart arasında yoğunlaştırmak, Mart başından itibaren bol miktarda test sorusu ile bu birikimi pekiştirmektir

İlgili Kategoriler

YDS Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir