Sıcak paranın ülkeye girmesinin etkileri nelerdir?



Sıcak paranın ülkeye girmesinin etkileri: Sıcak para; spekülatif yollarla sağlayacağı yüksek kazanç için faizlerin yüksek olduğu ülkelere yönelen,  çok küçük bir problemle karşılaştığında da hızla girdiği ülkeyi terk eden,  son derece akıcı ve ürkek  özellikteki kısa vadeli özel sermaye akımlarıdır.

Riskleri şöyle sıralayacak olursak:

Sıcak para olarak gelen döviz, ülkede döviz arzını artırdığı (döviz bollaştığı) için dövizin TL karşısında değeri düşüyor yani kur geriliyor. Dövizin değeri düşünce, yurtdışındaki malların TL olarak değeri ucuzluyor. Bu da ithalatı artırırken ihracatı yavaşlatıyor.Dış ticaret açığı cari açığı (yani döviz açığını) artırıyor. Başka bir ifadeyle Türkiye’ye gelen (ihracat, turizm vb.) döviz ile çıkan (ithalat ağırlıklı) döviz arasındaki fark artıyor.Döviz açığının karşılanması için ya doğrudan yabancı yatırımla ya dış borçla ya Merkez Bankası rezervleriyle ya da sıcak (emanet) para ile karşılanıyor.Cari açığın finansmanında en kolay yol sıcak para Ancak bunun için Türkiye’yi sıcak para açısından cazip hale (sıfır vergi, düşük kur, yüksek faiz gibi) getirmek gerek. Zaten iktidar ve ekonomi yönetimi bunu uyguluyor.Türkiye bu kısır döngü içinde sürekli başa sarıyor ve sıcak para girişi artıyor. Sıcak para getirenler ise Türkiye’ye tek bir çivi dahi çakmadan, getirdikleri paraya yüksek getiri sağlıyorlar. Türkiye cazibesini kaybedince de paralarını alıp başka ülkelere gidiyorlar.Sıcak para geri gidince de ekonomi üzerinde ciddi etkiler oluyor. 2001 krizinde olduğu gibi döviz yükseliyor, borsa düşüyor, faizler artıyor.

Yararları:

Döviz sıkıntısına girmeyi bir süre ertelemekte ve hatta çoğu kez  önlemekte,  iç tasarruf yetersizliğine kısa dönem için de olsa çözüm olmaktadır. Tüketim harcamalarını artırarak, bir kısım sektörlerde ve dolayısıyla ekonomide canlanmaya sebep olmaktadır. Genişleme ve canlanma ise büyüme demektir. Fiyatlar üzerindeki kurların baskısını azaltarak enflasyonun göreceli olarak gerilemesini sağlamaktadır

İlgili Kategoriler

İktisat Ders Notları Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir