OECD nedir? Amaçları nelerdir?



OECD:

Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi’ne dayanılarak, 1961 yılında kurulmuştur ve savaş yıkıntıları içindeki Avrupa’nın Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (OEEC) doğrudan mirasçısıdır.

OECD üyesi olan ülkelerin büyük bir bölümü ¡UT ve AB üyesidir. Ayrıca “gözlemci üye” olarak tanımlanan birçok ülkenin bulunduğu OECD, sanayileşmeyi gerçekleştirerek kalkınma sürecini başarıyla tamamlamış ülkelerin üye olduğu bir örgüt haline gelmiştir.

OECD’nin Amaçları:

  • Finansal istikrarın eşzamanlı olarak korunduğu üye ülkelerde ve hem de özellikle gelişmekte olan ülkelerde halkın yaşam seviyelerinin iyileştirilmesi, sürekli ve dengeli ekonomik gelişim sağlayan politikaya destek ve yardım, işsizliğin ortadan kaldırılması,
  • Ekonomik genişleme politikasının uyandırılması ve sosyo-ekonomik eşgüdümlü gelişmenin desteklenmesi,
  • Uluslararası yükümlülüklere uygun olarak çok taraflı ve ülkeler arasında ayrım gözetmeyen dünya ticaretinin geliştirilmesine destek verilmesi,

-OECD’ye üye veya bu örgüte üyelik talebinde bulunan ülkeler, sosyo-politik ve ekonomik yaşamda, aşağıda belirtilen üç ilkeyi vazgeçilmez değerler olarak benimsemişlerdir. Demokrasi, İnsan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık.

Uluslararası rezerve yetersizliği gidermek için likidite yaratacak bir kurum olarak oluşturulan imf(uluslararası para fonu) 1944 yılında uluslararası para sisteminin esaslarını beleyen bretton woods anlaşması gereğince kurulmuş ve 1947 den itibaren fiilen çalışmaya başladı. Merkezi Washington da artı 180 ülkenin üye olduğu bir kurumdur.

Amaçları arasında ayrıca şunlar vardır:

Uluslararası ticaretin gelişmesini sağlamak üzere ülkelerde tam istihdam üretim seviyesine ulaşılması, Gelişme hızlarının artırılması, Kurlarda istikrarın sağlanması, Tek yönlü devalüasyonların olanakların dâhilinde önlenmesi, Ödemeler dengesi sorununun çözümüne yardımcı olmak için üye devletlere kredi verilmesi ve ticari serbestliğe kavuşturulması, Kararlı kur politikası ile Ulusal kur politikası arasında koordinasyon kurmak ve uluslararası ödemeler sisteminin tıkanmaması ana amaçları arasındadır.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir