Mülakatta Başarılı Olmanın Yolları…



A Grubu Kariyer meslekler, Öğretmenlikler, Memurluklar, Zabıt katibi, infaz koruma memuru, cezaevi katibi, mübaşir, şöför, teknisyen gibi bir çok alanda karşımıza mülakat çıkacak. Bütün adayların aklında “Sözlü sınav mülakatında ne yapacağım, nasıl davranmalıyım, neler yaparsam başarılı olurum?” gibi sorular olsa gerek. Öncelikle bilmeniz gereken “Bu sınavı kesinlikle kazanmam lazım.” düşüncesinden uzaklaşmanız. Eğer böyle bir psikoloji ile mülakata girerseniz aşırı heyecanlanır bildiğiniz soruları dahi hatırlamayabilirsiniz. Mülakata sadece bir iş görüşmesi olarak bakmalı, doğru taktik ve tekniklerle soğukkanlı bir şekilde başarılı olmak için elinizden geleni yapmalısınız. Mülakatta başarılı olmak için mutlaka sorulan soruları doğru cevaplamak gerekmiyor. Cevabını tam olarak bilemediğiniz veya cevap vermekten imtina ettiğiniz bir konuda cevap vermek zorunda değilsiniz, “bilmiyorum” demeniz doğru olmayan bir cevaptan daha iyi bir seçenektir.

Mülakatı başarmak için birden çok parçanın bir araya gelmesi gerekmektedir. Sadece bilgi ile mülakat sınavı verilmez.

Mülakatta başarılı olmanın yolları nelerdir başlıklı yazımızda yukarıda bahsettiğimiz birden çok parçanın nasıl ve ne şekilde bir araya gelmesi gerektiği konusunda bilgiler vereceğiz.

MÜLAKAT HAZIRLIĞI

KENDİNİZİ TANIYIN…

Herhangi mülakattan önce kendinizi tam anlamı ile tanımaya çalışın. Kendini tanıyan kişi, profesyonel niteliklerini ve kişilik özelliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabilir. Kesinlikle kendinizi hafife almayın, niteliklerinizi ve tecrübenizi küçümsemeyin.

• Size sorulabilecek olası soruların neler olduğunu düşünün ve kendi kendinize cevaplar verin.
Pratik Yapın
 Mülakat öncesinde pratik yapmak çok faydalıdır. Mülakattaki görüşmede sizi rahat hissettirecektir.
• Size mülakat yapacak birini bularak gerçekmiş gibi bir görüşme yapın.
• Mümkünse kendinizi bir kamera ile kayda alın ve daha sonra izleyin.
Ayrıca, Mülakattan bir kaç ay öncesinden başlayarak günlük gazeteler, köşe yazarları, ekonomik göstergeler takip edilmeli ve donanımlı hale gelmeye gayret edilmelidir. (İşsizlik oranları, enflasyon oranları gibi)
MÜLAKAT İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR..

Mülakat komisyonunun adayda görmeyi arzulamadığı, adayların ise genellikle sahip oldukları bazı ön-yargılar vardır. Adaylar,  mülakatın olumlu sonuçlanmasını sağlamak amacıyla, aşağıda gibi ön yargılardan kesinlikle kaçınmalıdır.

Mülakat komisyonunun, adayın sürekli açığını bulmaya çalıştığını varsaymak,
Sorulan sorulara mülakat heyetinin duymak isteyebileceği cevapları vererek mülakatın başarılı olabileceğine inanmak vs…

Mülakatta Nasıl Giyinilir ?

Bay ve Bayanlar için ortak kriterler:

  • Bütün kıyafetler temiz ve ütülenmiş olmalıdır.
  • En çok tercih edilen lacivert ya da gri, sadece iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olacaktır.
  • Giyilen takım elbise tercihen beyaz renkli bir gömlek ya da bulüz ile tamamlanmalıdır.
  • Takım elbise içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
  • Temiz, yeni boyanmış ayakkabılar giyilmelidir. (Takım elbise altı ayakkabılar)
  • Saçlar olabildiğince sade, bakımlı ve temiz olmalıdır.
  • Tırnakların temiz olması da küçük gibi gözüken önemli bir detaydır.
  • Çok az parfüm veya kolonya kullanımı tercih edilebilir.
  • Ceplerinizde ses çıkarabilecek anahtar, bozuk para vs. gibi şeylerin olmamasına ve yanınızda içeri girerken harici bir cisim olmamasına dikkat edilmelidir.

Baylar için kriterler:

  • Kravatın, kıyafet ile özellikle gömlek ile uyumlu olmasına, göz alıcı şekil ve renklerden oluşmamasına dikkat edilmelidir.
  • Siyah, bağcıklı yada yapışkanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Koyu renk çorap giyilmelidr. Siyah olmazsa olmaz renktir.
  • Kısa saç modeli uygun olacaktır.
  • Bıyık bilinen bir sorun yaratmamakla birlikte, sakallar mutlaka birkaç saat öncesinden kesilmiş olmalıdır.
  • Takı takılmamalı yada çok sade ve öz takılar tercih edilmelidir. Bu konuda saat en uygun aksesuar olacaktır.
  • Rahatsız edecek şekilde ağır kokular kullanılmamalıdır.

Bayanlar için kriterler:

  • Takım elbise ya da düz bir elbise giyilmelidir.
  • Yüksek topuklu ayakkabıların giyilmemesini öneriyoruz.
  • Ayakkabı seçiminde ucu açık veya ipli ayakkabılardan uzak durulmalıdır.
  • Eğer oje sürüyorsanız, temiz ve göz alıcı olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Abartılı olmamak şartı ile bir çift küpe kullanılması idealdir.
  • Makyaj yapılmalı ama aşırı olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Rahatsız edecek şekilde ağır kokular kullanılmamalıdır.
MÜLAKAT GÜNÜ:
 Mülakat günü geldi. Giyim ve diğer aksesuarlar ile ilgili sorunları çözdüğümüze göre mülakata hazırız. Mülakat günü sürpriz bir olayla karşılaşma ihtimaline karşı sınav yerine mülakat saatinden en az 1 saat önce gitmek faydalı olacaktır. Çoğu kez mülakatlar tam zamanında gerçekleşmez mutlaka tehir olur. Normalden daha fazla bir süre beklemek zorunda kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu türlü ihtimalleri de düşünerek her açıdan hazırlıklı olmanızda fayda vardır..Mülakatlarda adaylar bazen karışık olarak bazen de sırayla görüşmeye alınır. Sıra size geldiğinde oldukça sakin bir şekilde kendinizden emin, heyecansız olarak kapıyı vurarak içeri girin. İçeri girdiğinizde kesinlikle doğrudan oturmak için ilerlemeyin. Yavaş hareketlerle ilerleyin ve oturmanızı söylemelerini bekleyin. Tabi bu süreçte önünüzün ilikli olmasına ve dik durmaya özen gösterin. Bunlar saygı unsurlarıdır ve asla atlanmaması gerekir.
MÜLAKATTA ÜSLUP ve DURUŞ:
Mülakat odasına ilk girişinizde küçük bir tebessüm ile odaya girebilir ve kolay gelsin veya efendim merhabalar diyebilirsiniz. Ezik, korkak, endişeli bir görüntü asla vermeyin. Biraz mahcupluk iyidir ama ne aşırı rahat olun ne de çok fazla kendinizi kasın. Konuşma süresince iyi bir göz teması kurmaya dikkat edin. Kendinizden emin ve öz güvenli cevaplar verin. Mesela bilmediğiniz bir soru geldiğinde kendinizden emin bir şekilde “bilmiyorum efendim” diyebilirsiniz. Sorulan sorulara net ve kısa cevaplar vermeye dikkat edin, yüz ifadelerinizle mimiklerinizle ve kafanızı ara sıra sallayarak komisyon üyelerinin düşüncelerine ve söylediklerine ilgili olduğunuzu hissettirin.

Bazen adaylara öyle sorular sorulur ki aceba komisyon üyeleri bu sorunun cevabını biliyor mu diye düşünürüz. Bu  tür soruların amacı çoğu zaman kişinin dayanıklılığını ve psikolojisini ölçmektir. Asla gerilmeyin. Tepki vermeden alaycı bir ifade oluşturmadan bilmediğinizi ifade edin. Aşırı tepkiler vermemelisiniz. Bilmediğiniz sorular geldiğinde uzatarak cevaplamaya çalışmayın, kafadan cevap atmaya asla kalkmayın. O komisyon üyeleri ilk önce size güvenmek isteyecektir. Komisyon üyelerinde güvensizlik yaratacak söylemlerden kesinlikle kaçının.  Mülakat süresince o iş için istekli olduğunuzu belli edin. Soruları cevaplamaya geçmeden önce gerekirse bir müddet bekleyin ve o şekilde cevap verin acele etmeyin, genellikle 5 saniye duraksamak olumlu bile olabilir. Bildiğiniz bir soru geleceği zaman asla önden atılıp cevaplamaya çalışmayın, komisyon üyeleri sorularını tamamlasın ve size söz versin. Sorulan soruların tamamını dikkatle dinleyin. Vücut dilinizi, mimiklerinizi ve ses tonunuzu, mülakat heyeti ile  etkileşim sağlamak için ölçülü bir şekilde kullanabilirsiniz. Cevaplarınız net ve nicelikli bilgiler içersin.

MÜLAKATLARDA SORULAN SORULAR:

“Kendinizi tanıtın” Sorusu:

Mülakat komisyonu üyeleri genellikle mülakata bu soru ile başlarlar. Bu sorunun sorulmasında ki genel amaç “Neden sizi işe almalıyım?” sorusunun da cevabını öğrenmeye çalışmaktır. Aşağıda bu soruya nasıl cevap verilmesi gerektiği hakkında birkaç ipucu vereceğiz. Çok az bir zamanınız var ve bu zamanı en verimli şekilde değerlendirmelisiniz. Mülakatlarda bilinmesi gerekenler başlıklı diğer yazımız için linke tıklayınız.

İlk olarak kişisel bilgilerinizi, eğitiminizi ve hedeflerinizi kısa bir şekilde aktarmalısınız. Bunlar genelde Evli olup olmadığınız, çocuk durumunuz,  yaşadığınız yer, eğitim mezuniyet bilgisi, varsa uzman olduğunuz konular bildiğiniz programlama dilleri gibi konulardır. Daha önce bulunduğunuz pozisyonlar, iş tecrübeleri. Daha önce yapmış olduğunuz iş tecrübelerinizi aktarmanız aday olduğunuz işi de yapabileceğiniz konusunda komisyonda fikir oluşturacaktır.

Son olarak sınavlarda pek karşımıza çıkmayan, ama mülakatlarda oldukça fazla sayıda karşımıza çıkan kavramlara bakılmalıdır. Aşağıda linkini verdiğimiz,  çeşitli kamu kurumlarının yaptığı mülakat sınavlarında çıkmış sorulara baktığınız zaman bu kavramları kısa sürede öğrenebilirsiniz.

ÖNEMLİ!: MÜLAKAT KAVRAMLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

 

İlgili Kategoriler

Editörün Seçimi



Yorumlar 6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir