Muhtemel Mülakat Soruları ve Örnek Cevaplar



Mülakatçıların büyük bir bölümü yetersiz olmalarına rağmen ve kendilerinde ilahi güçler olduğunu sanırlar. Bu sebeple adayların çoğu mülakatlara herhangi bir hazırlık yapmaya gerek duymaksızın gidebilirler. Genelde aynı hayatı yaparak  nitelik ve deneyimlerinin kendiliğinden ortaya çıkacağına inanır ve mülakatın önemini tam olarak kavrayamazlar. Bütün bunlara ek olarak içinde bulundukları gergin durum kimi zaman iyi özelliklerinin ortaya çıkmasına da engel olabilir.

İşte bu sebeplerden dolayı bir iş görüşmesine gitmeden önce muhtemel mülakat sorularına yönelik cevaplar hazırlamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Muhtemel cevaplara çalışın ki mülakatı yapanlar üzerinde mevcut durumunuz ve gelecekle ilgili hedefleriniz için net ve olumlu bir izlenim bırakabilesiniz. Şunu unutmayın bu görüşmeler için ne kadar çok çalışırsanız o kadar kendiniz geliştirirsiniz.

Mülakatlar genellikle mülakatı yapanlar için bile stresli ortamlardır. Stresi azaltmanın en iyi yolu hazırlık yapmaktır, bu sebeple size sorulması muhtemel olan soru tiplerini gözden geçirmek için mutlaka zaman ayırın. Görüşme sırasında muhtemel sorulara verilebilecek cevapları da gözden geçirin. Görüşmeye gideceğiniz firmayı iyi araştırın. Bu sayede firmayla ilgili sorulara yeterli cevaplar verebilirsiniz.

Şunu da aklınızda bulundurmanız faydalı olacaktır. Mülakat sırasında sorulan soruları cevaplarken temel amacınız işvereninizin sorunlarına çözüm getirebilecek kişinin siz olduğunu kanıtlayabilmektir. Çoğu aday bu soruları cevaplandırıken gerginlikleri sebebiyle seslerinin neredeyse bir fısıltıdan öteye gidememesine engel olamazlar. Bazıları da gereğinden fazla bağırarak konuşur. Bu durumlara düşmemek için de doğru ses ayarını yapacağınız egzersizlerle bulmaya çalışın.

Aşağıda mülakatlarda sorulması muhtemel soruların bir kısmını ve bunlara uygun cevapları bulabilirsiniz.

Mülakatta sizinle ilgili sorular

Sevgili arkadaşlar bir mülakat için görüşme odasına girdiğinizi hayal edin, sizle görüşmeyi yapacak olan kişinin elini sıktınız ve yüzünüzde bir gülümsemeyle size gösterilen yere oturdunuz. Size sorulacak ilk soru; Bize kendinizden bahseder misiniz ?” olacaktır.

Bu durumda kendinizle ilgili herşeyi bir çırpıda anlatırmısınız? Ya da 5 dakikanızı ne kadar uysal, sadık, kendini işine adamış, çalışkan biri olduğunuzu anlatarak mı harcarsınız. Eğer bole yaparsanız muhtemelen karşınızdakini ölesiye bunaltır ve olumsuz bir ilk izlenim bırakırsınız.

Bu sorunun bu derece yaygın olmasına karşın işin ilginç yanı birçok aday bu soruya nasıl cevap verecekleri konusunda hazırlık yapmazlar. Belkide soru gayri resmi sıradan gibi gözüktüğü için, birçoğumuz gevşer ve konudan konuya atlarız. Bu gibi durumlara sakın kendinizi kaptırmayın ve kontrollü olmaya devam edin.

Bu gibi durumlarda mülakatı yapan kişiler sizden 10 dakikalık bir kompozisyon beklemezler. Bunun yerine sizi diğerlerinden ayırt edebilecek ve zekce seçilmiş başka konulara temel hazırlayabilecek birkaç cümle ile giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Mutlaka Hazırlık Yapın

Bir iş görüşmesine gittiğinizde herzaman için “ Kendinizden bahseder misiniz” sorusuyla karşılaşacağınızı unutmayın. Mutlaka önceden kim olduğunuzu,  güçlü yönlerinizi ve işvereninize sağlayacağınızı düşündüğünüz faydaları da içeren kendi kişisel sunumunuzu hazırlayın. Bu yaklaşımın faydası süratle karşı tarafın ilgisini toplayarak sizinle ilgili daha fazla şey öğrenmeye isteği yaratmasıdır. Bu sayede kendinizi rakiplerinizden ayırmış olursunuz ve ayrıca daha pozitif hatırlanma ve işe ealınma ihtimaliniz de artar.

Mülakat Soruları: İş geçmişi

İşe alım için adayların iş geçmişlerinin detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi beklenir. Bu yüzden çalıştığınız iş yerlerinin isimleri ( staj da olabilir ), ünvanlar, işe başlama ve ayrılma tarihleri gibi konuları açıklama konusunda hazırlık yapın.

Ne kadar çok adayın önceki iş tecrübeleri sorulduğunda şaşırdıklarına inanamazsınız. Bunlardan biri olmayın. Görüşmeden önce özgeçmişinizi gözden geçirerek hafızanızı tazeleyin ki daha önceki iş tecrübelerinizi detaylı ve açık bir şekilde analatabilesiniz.

Mülakat  soruları: İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?

“Gelecekle ilgili hedefleriniz nelerdir ?” ya da “ 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” gibi sorulara en iyi cevap şekli mülakata gittiğiniz firmaya ve pozisyona işaret etmektir. Okula dönmek ya da aile kurmak gibi konulardan bahsetmeyin, bu tarz konular cevap olarak uygun değildir ve sizi iş için mücadele dışında bırakabilir. Bunun yerine cevaplarınızı başvurduğunuz işe bağlantılandırın. Bu soruya verilebilecek cevap örneklerinden bazıları şunlardır:

Uzun vadeli hedeflerim, öğrenmeye devam edebileceğim bir firmayla birlikte büyümek, ek sorumluluklar almakverebileceğim en yüksek katkıyı vermektir.

Kendimi sizinki gibi tanınmış bir firmada üst düzeyde görev yapan biri olarak görmek istiyorum.  Kişisel becerilerimi geliştirmeyi ve  çalıştığım firmaya en yüksek faydayı sağlayabilmeyi  arzuluyorum.( poziyonla ilgili )

Bu konu üzerinde yeterli tecrübe ulaştıktan sonra teknik pozisyondan yine firmanın içinde yönetim pozisyonlarına geçmeyi düşünüyorum.

Mülakat Soruları: Hedeflerinize nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

İleriye dönük hedefleriniz nelerdir sorusunu takiben mülakatı yapan kişi mutlaka bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı da soracaktır. Buna verilecek en iyi cevap özellikle neyi başarmak  istediğiniz ve nasıl başarmayı planladığınızı içermelidir. Bu soruya verilebilecek cevap örneklerinden bazıları şunlardır:

Gerekli dersleri görerek ve profesyonel bağlamda çeşitli kurumlarla ilişkilerimi devam ettirerek gereken ek vasıfları kazanmayı planlıyorum.

Farkettimki XYZ firması ( mülakata gittiğiniz firma ) çalışanlarına kurum içi eğitimler sunuyor ben de ilgili  eğitimleri almak istiyorum.

Çeşitli konferanslara katılarak, seminerlere iştirak ederek ve eğitimime devam ederek kişisel gelişimime devam edeceğim.

Mülakatların sonunda genelde sizlerin de öğrenmek istediği ya da sormak istediği birşey olup olmadığı sorulur. Bu kısmı iyi değerlendirebilirsiniz. “Bu işi isteme nedenlerim ve bu işte kullanabileceğim deneyimlerim hakkında yeterince bilgi veremediğimi düşünüyorum. Bu açıklamaları yapmak için birkaç dakikanızı alabilirmiyim” gibi bir yaklaşımla söylemek istediklerinizi ifade edebilirsiniz. Sorular bölümünde işverenin sormadığı ve sizin mutlaka belirtek istediğiniz bir konu üzerinde konuşmak için; “ Başka bir sorum yok ama daha önceki sorularınıza verdiğim cevaplarda x konusundaki tecrübelerim üzerinde gerektiği kadar durmadığımı düşünüyorum. Daha önceki söylediklerime eklemek istediğim….” gibi  bir yaklaşım göstererek güçlü yanlarınızı da öne çıkarabilirsiniz.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir