Kamu hizmetinin ilkeleri nelerdir?



KAMU HİZMETİNİN İLKELERİ

Süreklilik ve Düzenlilik: Yapılmasında kamu yararı bulunan faaliyetler, yani kamu hizmetleri sürekli ve düzenli bir biçimde yürütülmelidir. Bu faaliyetlerin sürekli ve düzenli olmaması durumunda kamu yararının gerçekleşmemesi gibi bir tehlike vardır.

Kamu görevi – kamu hizmeti nedir?

Süreklilik unsuru her bir kamu faaliyetinde nitelik değiştirebilir. Sürekliliğin 7 gün 24 saat olması gerekmez; örneğin eğitim hizmeti 7/24 yürümez; yılın belli aylarında; haftanın belli günlerinde; günün belirli saatlerinde gerçekleşir. Ancak bu durum sürekli olmadığını göstermez, eğitim hizmeti düzenli olarak sunulmaktadır. Bu ilkenin sonucu olarak ‘memurlara diğer kamu görevlilerine grev yasaktır’ kuralı ortaya çıkmıştır. Yine bu ilke sonucunda, imtiyaz sözleşmelerinde hizmetin aksaması durumunda idare işletmeye geçici olarak el koyabilir. Kamu hizmetlerinin her alanında bu ilke geçerlidir.

Eşitlik ve Tarafsızlık: Kamu hizmeti bireylere ve toplumlara eşit ve tarafsız bir şekilde sunulmalıdır. Hizmetten yararlananlar için kamu hizmeti eşit şartlarda kurulmalıdır.

Uyarlama (değişkenlik): Kamu hizmetinin sunulduğu toplumda; toplumsal, ekonomik ve teknolojik şartlar değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple kamu hizmetleri değişen şartlara uyarlanmalıdır. Bu ilkeye göre; hem toplumsal hem teknolojik açıdan söz konusu olan ihtiyaçlara hizmetin uyarlanması gerekecektir.

Bedelsizlik (meccanilik): İdare, sınırlı sayıda kamu hizmetini yürüttüğü dönemlerde, hizmetten yararlananlardan bir bedel talep etmemekteydi. Bugün bile, klasik nitelikli bazı kamu hizmetleri parasız olarak yürütülmektedir. Örneğin devlet okullarında yapılacak ilköğretim parasızdır. Ancak bugün idarenin üstlendiği kamu hizmetlerinin çoğalması ve hizmetten yararlananların artmasıyla birlikte belli hizmetlerde katılma payı alınmaktadır.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir