İşkence yasağı nedir? AİHS



AİHS m.3 bireylerin vücut bütünlüğünü ve insanlık onurunu koruyan, insanın insanca yaşayabilmesi için getirilmiş olan yasaklardan birini yani işkence yasağını düzenlemektedir. İlgili maddeye göre; “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz”. Hüküm AHİS’ in emredici ve en kısa hükümlerinden biridir. Ancak hüküm kısa olsa da yorum yoluyla genişletilmeye müsaittir. İşkence görmeme hakkı kişinin yalnızca insan olmasından kaynaklanan en temel haklarından biridir ve mutlaktır.
AİHS m.3 taraf devletlere pozitif ve negatif olmak üzere iki tür yükümlülük yüklemektedir. Negatif yükümlülük, devletin herhangi bir organı vasıtasıyla bireyleri işkenceye maruz bırakmamasıdır AİHS’ in devletlere yüklemiş olduğu pozitif yükümlülük ise, yetki alanında yaşayan herhangi bir bireyin işkence veya insanlık dışı muamele ile karşılaşmaması için gerekli tüm tedbirleri alması ve kötü muamele iddialarını etkili bir şekilde soruşturmadır.
AİHS m.3’ün taraf devletlere yüklemiş olduğu pozitif yükümlülüklerden bir diğeri de devletlerin yetki alanında yaşayan bireylerin işkence ve insanlık dışı muamele uygulamalarına maruz kalmamaları için gerekli önlemleri almalarıdır.

İlgili Kategoriler

Hukuk Ders Notları Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir