İktisadi yaklaşımlara göre devlet borçlanmalarının nedenleri?



DEVLET BORÇLARI

Borçlanma günümüzde devletin vergiden sonraki ikinci en önemli kamu geliridir. Borçlanma veya istikraz devletin kamu harcamalarını finanse etmek veya ekonomik ve sosyal alana müdahale etmek amacıyla başvurduğu bir kamu finansman gücüdür. Devlet doğrudan kredi alarak veya bono tahvili gibi borçlanma senetleri ihraç ederek borçlanır. 4749 sayılı Kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında kanuna  göre devlet borcu Türkiye cumhuriyeti adına hazine müsteşarlığı borçlu sıfatı taraf olduğu yada üstlendiği her türlü mali yükümlülükleri ifade eder.

KLASİK MALİ YAKLAŞIMINA GÖRE BORÇLANMA : Klasik maliyecilere göre borçlanma olağan üstü kamu geliridir. Devlet sadece savaş doğal afet verimli harcamaların finansmanı gibi bugünkü nesillere kadar gelecek nesilleri de etkileyen olağan üstü durumlarda da borçlanmaya gidebilir. Devlet cari giderlerini finanse etmek için borçlanmaya gidemez. Cari harcamalar ancak vergi gelirleri ile finanse edilir. Klasik maliyeci yaklaşımına göre borçlanma sadece fiskal (gelir sağlama)amacı olabilir.ekstra fiskal (ekonomik sosyal alana müdahale)amacı olamaz.

MODERİN (FONKSİYONEL)MALİ YAKLAŞIMA GÖRE BORÇLANMA:Normal kamu gelirleridir. Modern maliye yaklaşımına göre borçlanmanın hem fiskal(gelir sağlama) gemde ekstra fiskal (ekonomik ve soysa alana müdahale)amacı vardır.Devlet borçlanmayı maliye politikası aracı olarak kullanıp ekonomiye müdahale edebilir.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir