ANTREPO FAALİYETLERİNİN VERGİLEMESİ

Cevapla
kubi
Mesajlar: 24
Kayıt: 22 Mar 2017 16:51
İletişim:

25 Mar 2017 20:22

Gelişmiş olan sanayi ülkelerinde serbest piyasa ekonomisi ve rekabet savunulmaktadır. Öte yandan ithalatın yurt içi sanayi üzerindeki olumsuz etkileri de dikkate alınmakta olup, rekabet içinde uzun süreli faaliyet imkanı bulamayan yurtiçi üreticilerin hükümetlere baskısı neticesinde hükümetler bazı koruma amaçlı önlemler alabilmektedir. Bir ülkede ithalatın ulusal ekonomi üzerindeki zararlarına karşı geliştirilmiş sanayi ülkelerinde ciddi bir duyarlılık söz konusu olup, bu husus hükümet üzerinde etkili bir baskıya neden olmaktadır (Gedik, 2010: 397).
Öte yandan piyasa ekonomisine dayanan gelişmiş ülkeler içerisinde izlenen temel ekonomik düşünce çerçevesinde serbest rekabet ekonomi verimliliğinin en önemli koşulu olsa da, özellikle ithalat ile rekabet etme imkanı olmayan yerli üreticilerin yaptıkları baskı neticesinde hükümetler destekleyici ve koruma amaçlı önlemler almak zorunda kalmaktadır. Hükümetler ithalat eylemlerini kısıtlayan bazı müdahaleler getirirken, ithalatın sınırlanmasının yanında ihracatın teşviki için de çalışmalar yapılabilmektedir. Öte taraftan ekonomik anlamda istikrarın olmaması ile mücadele amaçlı uygulanan politikaların da ithalat ve ihracat hacmini etkilediği aşamada, dış ticaret politikaları, para ve maliye politikalarıyla eşgüdümlü olmak zorundadır (Gedik, 2010: 397).
Antrepoya konulan eşyaya tahakkuk edecek kadar gümrük vergileri tutarınca teminat alınır. Bu teminat TL, döviz, tahvil, bono vs. cinsinden olabilir. Ancak fuar ve

sergilere konulmak amacıyla getirilen eşyalardan ve ihraç edilmek için antrepolara konulan eşyalardan teminat alınmaz (Yaşar, 2007: 52)

Genel Antrepo Faaliyetlerinin Vergilemesi
Antrepolarla ilgili yazılmış beyanlar, gümrük beyannamesi aracığımı ile ve ilgili gümrük rejimi çerçevesinde beyanların yapılacağı Declaration en Douane, Kurye Mektubu, TIR Karnesi, Kumanya Listesi, Elçilik Mektubu, ATA Karnesi gibi belgeler gümrüğün beyanname belgeleri olup, A tipi genel antrepolarda bulunan mallarla ilişkili olarak gümrük idaresine antrepo beyannamesi verilmez (Gedik, 2010: 397).
Bunun yerine antrepo işleticilerinin doldurup ve imzaladığı Antrepo Giriş Listesi verilmektedir. Beyanı edecek kişiler gümrük idaresinin bilgisayar sistemine veri girişi
yaparlar. Bunun için ise gümrük idaresinden alınması gereken kullanıcı kodu ve şifre gerekmektedir. Söz konusu Yönetmelik çerçevesinde yer alan beyanname ve öteki belgelerin basılması, dağıtılması, bunlardan tahsil edilen ücretler ve tahsil şekillerini belirleme, gümrükte kullanımı olan her çeşit defter ya da belgelerin bilgisayar ortamında hazır olması durumunda bu belgelerin kabulü Müsteşarlık tarafından yapılmaktadır (Kaya, 2009: 31).
Özel Antrepo Faaliyetlerinin Vergilemesi
Gümrük Kanunu’nun Gümrük rejimi bölümü Madde 357’de, “d) D Tipi Antrepo; işleticisi ve kullanıcının aynı kişi olduğu, Gümrük Kanununun 104 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasının uygulandığı özel antrepo tipidir. Eşyanın antrepoya alındığı tarihteki kıymet, miktarı dikkate alınarak vergiler hesaplandığından, buralara konulan eşya, basitleştirilmiş usul ile serbest dolaşıma sokulabilir. e) E Tipi Antrepo; işleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, Gümrük Kanununun 93 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası uyarınca, izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo addedildiği veya depolama yeri olmazsa dahi eşyaya antrepo rejimi hükümlerini uygulandığı özel antrepo tipidir” tanımıyla, özel antrepolardan D tipi antrepolardaki eşyalar, eşyanın alındığı tarihteki kıymet ve miktarına göre vergilendirilmektedir.
Fiktif Antrepo Faaliyetlerinin Vergilemesi
Fiktif antrepolara konulacak eşyalara göre vergi kalemleri düzenlenmektedir. Fiktif antrepolara aşağıdaki ürünler alınarak vergi işlemleri ilgili mevzuata göre yapılır (Yılmazer, 1996: 58):
• Yalnızca antreponun sahibi adına gelen mallardan;
• Sanayicinin yatırımlar, hammaddeler ve makineler gibi malları,
• Yalnızca ithalatçı olanlar için bozulabilen ya da zayi alabilen yüksek hacimdeki
mallar,
• Geçici dönem kabuledilen muaf eşyalar,
• Tekrar ihracatı söz konusu olan eşyalar,
• Ulusal ürün ya da üretimlerin ihracat hükmüne tabi olanları
Cevapla
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir