Cumhurbaşkanlığı Yetkileri, Görevleri Ve 2007 Değişiklikleri

Cevapla
fermander
Mesajlar: 22
Kayıt: 19 Mar 2017 13:32
İletişim:

20 Mar 2017 12:23

1. 2007 YILI Anayasa değişikliğinden sonra Cumhurbaşkanı:
Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından 60 GÜN ÖNCE veya 60 GÜN SONRA, TBMM İÇİNDEN veya DIŞINDAN en az 20 MİLLETVEKİLİNİN veya en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında %10’U GEÇEN siyasi partilerin yazılı olarak göstereceği adaylar arasından, görev süresi 5 YIL ve en fazla 2 DEFA olmak üzere, GENEL OYLA ve en fazla 2 TURLU bir seçimle HALK tarafından seçilmektedir.
2. Cumhurbaşkanının Anayasal Görev ve Yetkileri:
A) Yasama ile İlgili Görev ve Yetkileri
1) Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açılış konuşmasını yapmak,
2) TBMM'yi gerektiğinde TOPLANTIYA ÇAĞIRMAK,
3) Kanunları yayımlamak,
4) Kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri göndermek,
5) Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde HALKOYUNA SUNMAK,
6) Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, TBMM İçtüzüğünün, tümünün ya da belirli hükümlerinin Anayasa'ya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile ANAYASA MAHKEMESİ'NE İPTAL DAVASI AÇMAK,
7) Türkiye Büyük Millet Meclisi SEÇİMLERİNİN YENİLENMESİNE KARAR VERMEK.
B) Yürütme ile İlgili Görev ve Yetkileri
1) Başbakanı atamak ve başbakanın istifasını kabul etmek,
2) BAŞBAKANIN TEKLİFİ ÜZERİNE BAKANLARI ATAMAK VE BAKANLARIN GÖREVLERİNE SON VERMEK,
3) Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmek veya BAKANLAR KURULU'NU BAŞKANLIĞI ALTINDA TOPLANTIYA ÇAĞIRMAK,
4) Yabancı devletlere Türk devletinin temsilcilerini göndermek, Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderilen yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek,
5) Milletlerarası antlaşmaları ONAYLAMAK ve yayımlamak,
6) Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin BAŞKOMUTANLIĞINI TEMSİL ETMEK,
7) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar vermek,
8) GENELKURMAY BAŞKANI'NI ATAMAK,
9) Milli Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırmak,
10) Milli Güvenlik Kurulu'na başkanlık etmek,
11) Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak,
12) Kararnameleri imzalamak,
13) Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin CEZALARINI HAFİFLETMEK VEYA KALDIRMAK,
14) DEVLET DENETLEME KURULU ÜYELERİNİ VE BAŞKANINI ATAMAK,
15) Devlet Denetleme Kurulu'na inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak,
16) YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ÜYELERİNİ SEÇMEK,
17) Üniversite rektörlerini seçmek.
C) Yargı ile İlgili Görevleri
Cumhurbaşkanı aşağıda sayılan yargısal kuruluşların üyelerini tek başına atamaya yetkilidir.
1) ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ (4’ÜNÜ RESEN OLMAK ÜZERE TOPLAM 14 ÜYE),
2) DANIŞTAY ÜYELERİ (1/4 ÜYE),
3) YARGITAY GENEL KURULU’NUN BELİRLEYECEĞİ 5’ER ADAY ARASINDAN YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI VE YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCI VEKİLİ,
4) ASKERİ YARGITAY ÜYELERİ (TAMAMI),
5) ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ ÜYELERİ (TAMAMI),
6) HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU (HSYK) ÜYELERİ (4 ÜYE).
3. CUMHURBAŞKANININ KARŞI İMZA KURALI UYARINCA İLGİLİ BAKAN, BAŞBAKAN YA DA BAKANLAR KURULU İLE BİRLİKTE YAPTIĞI İŞLEMLER
1- Yabancı Devlet Temsilcilerini kabul etmek
2- Onaylanması kanun ile uygun bulunan milletlerarası Anlaşmaları onaylamak (Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan- Süresi 1 yılı aşmayan, devlet maliyesine yük getirmeyen ve yabancı ülkedeki vatandaşların mülkiyet haklarına zarar vermeyen anlaşmaları Bakanlar Kurulunun başı olarak imzalar)
3- Sürekli hastalık, kocama ve sakatlık nedeniyle belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ya da kaldırmak (Adli Tıp İhtisas Dairesi’nin görüşü gerekmektedir)
4- Genelkurmay Başkanını atamak (Anayasa’da açıkça yazılıdır)
5- Bakan atamak ve azletmek (Hem atamada hem de azil de Başbakanın önerisine ihtiyaç duyar)
6- Bazı kamu görevlilerini atamak (müşterek kararname ile atananlar)
4. Cumhurbaskanligi genel sekreterligi su birimlerden olusur,
* genel sekreterlik
*cumhurbaskanligi danismanligi
*basyaverlik
*ozel kalem mudurlugu
*guvenlik isleri baskanligi
( 28.01.2015 ) tarihinde sekreterlik tarafindan kurulacagi ifade edilenler
* kanunlar ve kararlar baskanligi
* hukuk hizmetleri baskanligi
* guvenlik politikalari bask
* ekonomi izleme kordinasyon bask
* ul iliskiler bask.
* halkla iliskiler bask.
* idari ve mali isler baskanligi.
5. Cumhurbaşkanı seçilebilmede gerekli olan yükseköğrenim şartı ilk kez 1961 anayasasında gelmiştir.
6. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı seçilememesi durumunda TBMM seçimlerinin yenilenmesine gerek yoktur. 2007’den önce cumhurbaşkanı seçilemezse seçim yapılmak zorundaydı.
7. Cumhurbaşkanı Yargıtay üyelerini seçemez. Yargıtay üyelerini HSYK seçer.
8. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ilk kez 1982 anayasası ile düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı yargı yolu kapalıdır.
9. 1924 Anayasasına göre CB, 4 yıl için TBMM tarafından ve TBMM üyeleri arasından (ancak milletvekilleri arasından) birden fazla seçilebilmekteydi. Nitekim Atatürk 4, İsmet İnönü 4, Celal Bayar 3 kez CB seçilmiştir.
10. Devlet Denetleme Kurulu 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından kurulmuş ve 1982 Anayasası ile de benimsenmiştir. DDK, 9 üyelidir ve Doğrudan Cumhurbaşkanı na bağlıdır ve başkan ve üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Devlet Denetleme Kurulunun işleyişi, üyelerinin görev süresi ve diğer özlük işleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değil KANUNLA düzenlenir. 9 üye 6 yıl için seçilir her 2 yılda 3'te1 üye değişir
11. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet suçu ile yargılanır, meclis üye tam sayısının 1/3 nun teklifi 3/4 kararı ile yüce divanda yargilanir.
12. cumhurbaşkanı sadece bütçe kanununu geri gönderemez 61 anayasasında ise bütçe kanunu ve anayasa değişikliklerini geri gönderemiyordu.
13. Cumhurbaşkanının katılmadığı MGK toplantılarına Başbakan başkanlık eder. Milli güvenlik kurulunun gündemi Başbakan ve Genelkurmay Başkanının görüşü alınarak cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.
14. Cumhurbaşkanı kanunları kanun hükmünde kararnameleri meclis ictuzugunu eses ve şekil bakimindan , anayasa değişikliklerini esas bakımından anaysayasa aykırı olduğu gerekçesi ile iptal davası açabilir.
15. cumhurbaşkanlığı kararnamesi aslilik ve genellik ilkesinin istisnasıdır ohal khksı ise asliliğin istisnasıdır.
16. Cumhurbaşkanının hastalık sakatlık yurt dışına çıkma gibi durumlarda Meclis Başkanı vekalet eder , yeni Cumhurbaşkanı secilemez ise yenisi secilinceye kadar eski cumhurbaşkanı görevine devam eder.
17. Kabul edilen kanun teklif ve tasarıları meclis tarafından cumhurbaskanına gönderilir. Cumhurbaşkanı; 1. Durum: 15 gün içinde yayınlar, resmi gazetede yayımlanır. 2. Durum: meclise geri iade eder. Bir kısmını uygun bulmasa dahi metnin tamamını iade etmek zorundadır. Meclis metni aynen kabul ederse cumhurbaskanı yayınlamak zorunda. Meclis metinde değişiklik yaparsa cumhurbaskanı kabul eder ya da 1 kez daha geri gönderebilir.
18. genelkurmay başkanı kuvvet komutanları ve jandarma genel komutanlığı hakkındaki soruşturma vs hususlarındaki kararlara karşı cumhurbaşkanlığına 10 gün içinde itiraz edilmekle beraber cumhurbaşkanının bu hususta verdiği kararlar kesindir.
19. 1961 Anayasasına göre CB, yükseköğrenimini tamamlamış Meclis üyeleri arasından 7 yıl için seçilebilmekteydi. Bir kimse ard arda 2 kez CB seçilememekteydi. 61 Anayasasının CB'ları: Cemal Gürsel, Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk.
20. Devlet şeref madalyası bakanlar kurulunun kararı ve cumhurbaşkanının tevcihi ile verilir.
21. Cumhurbaşkanının tarafsızlığını sağlayan koşullar,
siyasi partilerle ilişiğinin kesilmesi, cumhurbaşkanlığı andını içmesi, milletvekili ise milletvekilliğinin düşmesi
22. 1982 Anayasasının ilk halinde CB, TBMM içinden veya dışından TBMM tarafından, 7 yıl için ve en fazla bir defa seçilebilmekteydi. 2007 Anayasa değişikliği ile CB artık HALK tarafından, 5 yıl için ve en fazla 2 defa seçilebilmektedir. 82 Anayasasının CB'ları: Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Nejdet Sezer, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'dır. Şu anki Cumhurbaşkanımız Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanıdır.
23. Devlet Denetleme Kurulunun yetkisi şu kurumları kapsar; tüm kamu kurum ve kuruluşları, sermayesinin yarısından fazlasına kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı her türlü kuruluş, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, her türlü düzeyde işçi ve işveren kuruluşları, kamuya yararlı dernekler, vakıflar.
24. Devlet Denetleme Kurulunun yetkisi şu kurumları kapsar; tüm kamu kurum ve kuruluşları, sermayesinin yarısından fazlasına kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı her türlü kuruluş, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, her türlü düzeyde işçi ve işveren kuruluşları, kamuya yararlı dernekler, vakıflar.
25. Cumhurbaşkanı seçiminde YÜKSEKÖĞRENİM GÖRMÜŞ OLMA şartı ilk kez 1961 Anayasası'nda düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanı sıfatının kazanıldığı an ya da göreve başladığı an TBMM GENEL KURULUNDA AND İÇMENİN BİTTİĞİ andır.
26. SİLAHLI KUVVETLER ve YARGI ORGANLARI devlet denetleme kurulunca denetlenmez.
27. Olağan KHK’lerde yetki Bak.Kur.’unun olduğu halde sıkıyönetim ve olağanüstü hal KHK’leri Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bak.Kur. tarafından çıkarılır. Dolayısıyla bu KHK’lerde Cumhurbaşkanı’nın iradesi olağan KHK’lerdeki gibi Bak.Kur. kararnamesine eklenen şekli bir olay değil işlemin asli bir unsurudur.
28. Cumhurbaşkanının katılmadığı MGK toplantılarına Başbakan başkanlık eder. Milli güvenlik kurulunun gündemi Başbakan ve Genelkurmay Başkanının görüşü alınarak cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.
29. Cumhurbaşkanı kanunları kanun hükmünde kararnameleri meclis ictuzugunu eses ve şekil bakimindan , anayasa değişikliklerini sekil bakımından anaysayasa aykırı olduğu gerekçesi ile iptal davası açabilir.
30. cb seçimleri sadece 45 günlük bir hükümet krizi mevcutsa meclis başkanına danışarak yenileyebilir.
31. Cumhurbaskani secilebilecek kisinin 40 Yasini DOLDURMUS OLMASI gerekmektedir...
32. tbmm içtüzüğünü cb değil tbmm başkanlığınca resmi gazetede yayımlanır
33. 1-Cumhurbaskanina vekalet etme 1924 Anayasasınin yeniliğidir.
2- Cumhurbaşkanininin TBMM disindan gosterilme yeniligi 1982 nin yeniligidir.
3- Cumhurbaşkaninin Milletlerarasi anlasmalari onaylamasi yine 1982 nin yeniligidir.
Son olarak 4- Cumhurbaşkanin TBMM secimlerini yenileme yetkisi 1982 yeniligidir.
34. 1924'ten günümüze kadar görev yapmış Cumhurbaşkanı Genel Sekreterleri sayısı 23'tür.İlk Genel Sekreter ERCÜMENT EKREM TALU .(12.03.1924-30.04.1924) Mevcut Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri ise FAHRİ KASIRGA'dır.(Görev Süresi:11.09.2014-...)
35. Cumhurbaşkanının görevlerini yapmasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Devlet Denetleme Kurulu kendisine yardımcı olan iki ANAYASAL organdır.
Cevapla
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir