Devlet muhasebe sistemleri ders notu



GENEL OLARAK DEVLET MUHASEBE SİSTEMLERİ

Tarihsel gelişim süreci içerisinde devlet muhasebesi sistemlerini; Kameral muhasebe sistemi, Schneider muhasebe sistemi, Constante muhasebe sistemi ve Logismografi muhasebe sistemişeklinde sınıflandırmak mümkündür

Kameral Muhasebe Sistemi, ilk defa 1768 yılında Avusturya’da uygulanmıştır. Kameral muhasebe sistemi, bütçede yer alan gelir gider tahminleri ile bütçe uygulama sonuçlarının özel cetvel ve sütunlarda gösterilmesinden ibaret olan bir sistemdir. Bu sistemde sadece nakit akımlarını izlemek mümkündür. Devletin alacak ve borçları ile malvarlığı hareketleri sistemin kapsamı dışındadır. Kameral muhasebe sistemi tarihi gelişimi bakımından Basit kameral muhasebe sistemi ve Yeni kameral muhasebe sistemi olarak iki şekilde karşımıza çıkmaktadır.3 Yeni kameral muhasebe sistemi ile getirilen en önemli yenilik tahakkuk esasının sisteme dahil edilmesidir.

Schneider Muhasebe Sistemi, muhasebe sistemlerinde kameral muhasebe sisteminden sonra gelmektedir. Bu sistemde, nakit hareketleri ve bütçe işlemlerinin yanında mahsup işlemlerine ve bütçe dışı alacak ve borç hesaplarına da yer verilmektedir. Sistem, kar-zarar hesaplarının da çıkarılması suretiyle bilanço düzenlenmesine olanak vermektedir. Schneider muhasebe sisteminde kayıtlar çift yanlı kayıt sistemine (double entry system) göre tutulmaktadır. Kameral sistemde tutulan kasa defteribu sistemde yer almamaktadır.

Constante Muhasebe Sistemi, F. Hugli tarafından kurulmuş ve Berne Kantonunda uygulanmıştır. Bu sistemde bütçe hesaplarının yanında malvarlığı hesaplarına da yer verilmektedir. Bütün işlemler çift taraflı kayıt yöntemine göre kayıt edilmektedir ve sistem mali yılın sonunda kar-zarar durumlarını da gösterme kabiliyetine sahiptir.

Logismografi Muhasebe Sistemi, Constante muhasebe sisteminde olduğu gibi bütçe hesapları ve malvarlığı hesapları bir arada görülmektedir. Bu sistemde devlet malvarlığının bir sahibi, bir de malvarlığının idarecisi olduğu anlayışından hareketle, mal sahibi (devlet) hesabı ile görevli (devlet memurları)hesabı olmak üzere iki hesap tutulur. Logismografi sistemi, bütçe ve malvarlığı hesaplarını her an gösterebilmesi yanında,devlet işlemlerinin maliyetini de göz önünde bulundurulmasını sağlayan bir teknik olması sebebiyle devlet muhasebe sistemleri arasında önemli bir yer tutmaktadır

İlgili Kategoriler

Muhasebe Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir