Denetim ilke ve teknikleri soru cevaplar



Bölüm 1: DENETİM VE TÜRLERİ

SORU: İç denetçi ile bağımsız denetçiyi karşılaştırarak aralarındaki farkları ayrı ayrı yazınız. (Açıklama yapılmayacaktır.) 2010

CEVAP:

Görevlendirme:

İç denetçi, İşletme yönetimince atanır.Bağımsız Denetçi, İşletmenin elemanıdır. Ortaklar veya üçüncü kişiler tarafından görevlendirilir.

Amaç:

İç denetçi, İşletme yönetimin ihtiyaçlarına hizmet eder. Bağımsız Denetçi,Üçüncü kişilere (ve yönetime) istenen mali bilgileri sunar.

Görev Kapsamı:

İç denetçi, İşletme yönetimince belirlenir.Bağımsız denetçi, Mali tabloların güvenirliliğini sağlar.

Rapor Verilen Kimse:

İç denetçi, İşletme yönetimi . Bagımsız denetçi,Genellikle üçüncü kişilere.

Yetki Kaynağı:

İç denetçi, Yönetimce verilen yetki . Bagımsız denetçi,Yasa, yönetmelik ve öteki düzenlemeler.

Sorumluluk:

İç denetçi, İşletme yönetimine karşı sorumludur. Bağımsız denetçi,Kusurlu olduklarında yasalar önünde suçlu olurlar.

Bilgi ve Görgü:

 İç denet.i, Bilgili ve deneyimli olmaları gerekir. Bagımsız denetçi, muhasebe ve denetim alanında uzman  olmaları gerekir.

Bağımsızlık Derecesi :

İç denetçi,Yönetimin tutumuna bağlı olarak değişir. İşletmenin elemanı olduğundan sınırlıdır. Bagımsız denetçi, Bağımsızlığı yüksektir.

Çalışma Zamanı:

İç denetçi, İşletmenin elemanı olduğundan bütün yıl göreve hazırdır, çalışabilir. Bagımsız denetçi,Bazı denetim çalışmaları dönem içinde yapılsa bile genellikle dönem sonlarında ve dönem kapandıktan sonra çalışabilir.

Çalışmanın Ayrıntı Derecesi :

İç denetçi,İşletme faaliyetleri ile ilgili daha ayrıntılı çalışma yapabilir. Bagımsız denetçi,Mali tablolar dışında genellikle ayrıntılı inceleme imkanı (ve zamanı) yoktur.

 

SORU: Amaç yönünden denetim türlerini maddeler halinde belirtiniz. Kısaca açıklayınız.

CEVAP:

1.Mali Tablolar Denetimi : Mali tabloların içerdiği bilgiler ile muhasebe ilkeleri karşılaştırılarak mali tabloların doğru ve güvenilir olup olmadığı konusunda elde edilen görüş bilgi kullanıcılarına iletilir.

  1. Uygunluk Denetimi: Mali nitelikli işlemlerin ve faaliyetletlerin, işletme yönetimi ve çeşitli kuruluşlarca belirlenmiş kurallara ve mevzuata uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla incelenmesidir.

3.Faaliyet Denetimi: İşletmenin faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini denetlemek amacıyla, usul ve yöntemlerin uygulanmasının gözden geçirilmesidir.

4.Özel Amaçlı Denetim: Denetimi yaptıracak olan çevrelerce belirlenmiş konularda, kolay karar vermelerine yardımcı olmak bakımından yapılan denetimdir.

SORU: Bagımsız denetçinin sahip olması gereken özellikler?

CEVAP:

1.Bagımsız olmalıdır.

2.Mesleki bilgi ve deneyime sahip olmalıdır.

3.Ahlaki nitelikler taşımalıdır.

4.Mesleki özen ve dikkat göstermelidir.

SORU: İç denetçinin işletmede yürüttüğü çalışmalar ?

CEVAP:

1.İşletme varlıklarının korunup korunmadığını araştırmak.

2.Muhasebe bilgi ve belgelerin doğruluğunu araştırmak

3.Faaliyetlerin verimli ve etkin yürütülüp yütülmediğini araştırmak

4.Belirlenmiş politika ve kurallara uyulup uyulmadığını belirlemek,

5.Yönetimin talep ettiği özel çalışmaları yapmak.

6.Bagımsız denetçilere yardımcı olmak.

Bölüm 2: GENEL KABUL GÖRMÜŞ DENETİM STANDARTLARI

SORU: Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları’nı hem grup, hem de ayrıntılı olarak maddeler halinde sayınız ve standartları birer cümle ile açıklayınız.2014-2013

CEVAP:

Genel Standartlar

1-Mesleki Teknik bilgi, deneyim, yetkinlik: Denetim bir uzman olarak, gerekli mesleki teknik bilgi, eğitim, deneyim ve yeteneğe sahip kişi veya kişilerce yapılmalıdır.

2- Bağımsızlık (Dürüstlük, Tarafsızlık): Denetim görevi ile ilgili tüm konularda denetçi bağımsız düşünme mantığı  içinde olmalı ve bağımsız düşünme mantığına uygun olarak hareket etmelidirler.

3-Mesleki Özen ve Titizlik: Bir denetim çalışmasında,

Denetçi  tarafından gerekli mesleki özen ve titizlik

gösterilmelidir.

Çalışma Standartları

1-Planlama ve Gözetim: Denetim iyi bir biçimde planlanmalı ve varsa yardımcılar iyi bir şekilde kontrol

edilmelidir.

2-İç Kontrolün İncelenmesi ve Değerlendirilmesi: Mevcut iç kontrol sisteminin gerektiği gibi incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılmalıdır.

3- Yeterli Sayıda ve Güvenilir Kanıt Toplama: Bir denetim görüşüne varılması ve denetim raporuna temel

oluşturması amacıyla, yeterli sayıda ve güvenilir (kaliteli)

kanıtlar elde edilmelidir.

Raporlama Standartları

1-Genel Kabul örmüş Muhasebe İlkelerine Uygunluk: Bir denetim raporunda; incelenen mali tabloların, Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine uygunluk derecesi hakkında bilgiye yer verilmelidir.

2- Tutarlılık (devamlılık) İlkesi:  denetim raporunda; cari dönem finansal tabloların hazırlanmasında uygulanan muhasebe politikalarının, önceki dönem finansal tabloların hazırlanmasında uygulanan muhasebe politikalarıyla tutarlı olup olmadığı incelenmeli ve tutarlılık konusunda önemli değişikliklerin olması halinde, raporda gerekli bilgiye yer verilmelidir.

3-Tam Açıklama (Açıklayıcı Bilgiler) İlkesine Uygunluk: Bir denetim raporunda; denetlenen finansal tabloların açıklayıcı dipnotlarının eksiksiz, anlaşılır ve doğru olmaması durumunda  denetim raporunda bilgiye yer verilmelidir.

4- Görüş Bildirme: Bir denetim raporunda, denetlenen finansal tablolar hakkında bir görüşe yer verilmeli,görüş bildirilemiyorsa nedenleriyle açıklanmalıdır.

Bölüm 3: BAGIMSIZ DENETİM

SORU: Mali Tabloların bağımsız denetiminin amaçlarını yazarak özet olarak açıklayınız? 2010

CEVAP:

a)Denetlenen  mali tabloları ile ilgili rapor sunmak

 Mali tablolarla ilgilenen herkes, bağımsız denetçinin bu görüşüne dayanarak ve güvenerek, o işletme ile ilgili kararlar vereceklerdir . Verilen bu kararlardan dolayı karar vericilerin isabetli ve doğru kararlar verebilmeleri, denetçinin denetim raporunda belirtmiş olduğu denetim görüşüne bağlıdır. Çünkü karar vericiler, bu görüşe dayanarak kararlar alırlar.

  1. b) Hata ve hileleri ortaya çıkarmak

Denetçinin asıl amacı (a) mali tablolarla ilgili bir görüşe ulaşmaktır. Denetçinin ulaştığı ve gördüğü hata, yolsuzluk gibi düzensizlikleri de ortaya çıkarma sorumluluğu vardır.

c)Hata ve Hileleri Önleme

Yapılan denetim çalışmaları, hata ve hile yapılmasını engeller.

d)Denetlenen İşletme Hakkında Öneriler Sunmak Yapılan denetim çalışmaları sonucunda, iç kontrol yapısının özellikle zayıflıkları ortaya çıkarılır. Belirlenen bu zayıflıklar, denetim raporu ile yönetime bildirilir, bunların ortadan kaldırılması ile ilgili çeşitli önerilerde iletilir.

SORU: Muhasebe çalışmaları ile denetim çalışmalarını karşılaştırarak farklarını yazınız. 2010

CEVAP:

a)Her iki Çalışmanın Amaçları Farklıdır.

Muhasebe çalışmalarının amacı; mali tabloları oluşturmak.Bağımsız denetimin amacı ise, mali tabloların Doğruluk ve uygunluğu ortaya koymak.

b)Her iki Çalışmanın Yaklaşımları Farklıdır.

Muhasebe çalışmaları, inşa edici iken denetim çalışmaları tahlil edicidir.

c)Her İki Çalışmanın Yönleri Farklıdır.

Muhasebe çalışmaları; ileriye doğru ikendenetim çalışmaları geriye doğrudur.

  1. d) Her İki Çalışmanın Zamanı Farklıdır.

Muhasebe çalışmaları tüm dönem boyunca yürütülürken,denetim çalışmaları dönem sonlarında yoğunlaşmaktadır.

e)Her İki Çalışmayı Yapan Kişilerin Nitelikleri Farklıdır.

Genellikle denetim çalışmalarını yapan denetçiler, bilgi ve deneyim olarak muhasebecilerden daha üst düzeydedir.

SORU: İşletmelerin mali tablolarının denetiminin bağımsız denetçiler tarafından yapılmasının nedenlerini açıklayınız? 2008

CEVAP:

  1. a) Çıkar Çatışması: Mali tabloların kullanıcıları ile mali tabloların hazırlanmasından sorumlu şirket yöneticileri arasında çıkar çatışması olabilir. Şirket yönetimi ile çıkar bağı olmayan ve mali tabloların potansiyel kullanıcılarına eşit mesafede uzmanların görüşüne ihtiyaç vardır.
  2. b) Muhasebe Bilgilerinin Karışıklığı: İşletmeler büyüdükçe ve teknolojik ilerlemeler arttıkça muhasebe süreci ve mali tabloların içerdiği bilgilerin niteliği daha çok uzmanlık gerektirmektedir. Bağımsız denetçiler mesleki bilgi ve tecrübelerini kullanarak mali tabloların durumu hakkında daha güvenilir bilgi temin ederler.
  3. c) Doğru ve güvenilir bilgiye olan ihtiyacın artması. Mali tablolarla ilgili olan kişiler tablolarla ilgili olarak alacakları kararlarda bilgilerin kalitesini değerlemeye çalışır.Bu nedenle bağımsız denetçinin denetiminden geçmiş bilgilere daha çok güvenirler.
  4. d) Bilgi kullanıcılarının sayısının artması. işletme faaliyetleri üzerinde farklı açılardan kamu gözetimi ihtiyacının artması gibi nedenlerle işletmelerin mali tablolarını kullananların sayısında önemli artış meydana

gelmiştir.

  1. f) Zaman ve maliyet: Bilgi kullanıcıları ile tabloları düzenleyen şirketin farklı yerde olmaları, kullanıcıların şirket yönetiminden sürekli bilgi almasını veya denetim

çalışmasını bizzat kendilerinin yapmalarını zaman ve maliyet yönünden rasyonel olmaktan çıkarmıştır.

  1. g) Yasal zorunluluklar: Sermaye piyasası, Bankacılık ve vergi gibi alanlardaki mevzuatın İşletmelerin mali tablolarının bağımsız denetime tabi tutulmasını

zorunlu kılma.

Bölüm 4:DENETİM SÜRECİ

SORU: Bağımsız denetim sürecinin aşamalarını maddeler halinde sayınız.2013

CEVAP: Denetim Sürecinin Aşamaları:

1- Müşteri Seçimi, Kabulü ve Denetim Sözleşmesinin Yapılması,

2- Denetimin Planlanması ve Programın Hazırlanması,

3- Denetim Programının Yürütülmesi-Kanıt Toplama,

4- Denetimin Tamamlanması, Kalite kontrolü, Denetim Görüşünün Tespiti ve Denetim Raporunun Yazılması

SORU: Risk odaklı denetimde denetçinin amacını ve denetimin temel aşamaları kısaca belirtiniz. Bu yaklaşımın sağladığı avantajları sayınız.2008

CEVAP:

Risk odaklı denetimde denetçinin amacı “işletme tarafından hazırlanan mali tablolarda hata veya yolsuzluğa bağlı olarak önemli bir yanlışlık bulunmadığı konusunda bu tabloların kullanıcılarına makul derecede güvence sağlamaktır”.

Denetim süreci;

  1. a) Mali tablolardaki önemli yanlışlık bulunma riskinin değerlendirilmesi,
  2. b) Tespit edilen risklere uygun denetim süreç ve metotlarının belirlenmesi ve uygulanması,
  3. c) Denetimde elde edilen sonuçlara dayanılarak denetim raporunun hazırlanması olmak üzere 3 temel aşamadan oluşur.

 Risk odaklı denetimin sağladığı avantajlar da şunlardır: • Yılın tamamlanması beklenilmeden gerçekleştirilebilir. Bu zaman bakımından esneklik sağlar.

  • Riskli alanların belirlenmesiyle Denetim ekibinin çalışmalarının bu alanlara odaklanması sağlanır.
  • Denetim süreçleri belirlenen risklere odaklandığından genel riskler için harcanacak zamandan tasarruf edilir.
  • İç kontrolün yakından tanınması denetçi ye zaafları tespit etme ve zamanlı bir şekilde İşletme yönetimine rapor etmesi sonucunu doğuracağından, bu zaaflarla ilgili tedbir alınması sağlanacak, bu da denetim süresinin kısalmasına imkân verecektir.

 

Bölüm 5:MÜŞTERİ SEÇİMİ VE İŞİN KABUL EDİLMESİ

SORU: Denetçinin müşteri hakkında araştıracağı husular nelerdir?

CEVAP:

1.Önceki denetim şirketi ile ilişkilerinin kesilmesine neden olan durumun varlığı,

2.Önceki denetim raprunda ne tür görüş bildirildiği,

3.Gereken iş yükünün ne olacağı ve mevcut kapasitenin bu işi tamamlayabilecek yeterlilikte olup olmadığı,

4.İç kontrol ve muhasebe sisteminin durumunun ne olduğu,

5.Müşteri işletme yöneticilerin dürüstlüğü.,

SORU: Bir işletmeyi ilk defa denetlemek üzere denetim teklifi (önerisi) alan bir denetçi; işletmeyi tanıma (işletme hakkında bilgi alma) amacı ile , önceki denetçiyle görüşmesinde hangi konular hakkında bilgi alır/edinir. Yazarak her birini özet olarak açıklayınız.2011

CEVAP:

  1. a) Yöneticilerin dürüstlüğü,
  2. b) Yöneticilerin, denetim konusu, genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin uygulanması ile ilgili tutumları,
  3. c) Önceki denetçinin görevi neden bıraktığı,
  4. d) Çalışma sırasında engellemelerle karşılaşıp karşılaşmadığı,
  5. e) Çalışmalarda karşılaştığı olağan olmayan durumların varlığı,

Denetimin güvenilir olabilmesi için yöneticiler, dürüst olarak, denetimin amaçlarını denetimden ne istendiğini açıkça belirtmelidirler. Güvenilir bir denetim çalışması yapılabilmesi için bütün bilgi kaynaklarının denetçinin bilgisine sunmalıdırlar. Ayrıca işletme yönetimi, genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin uygulanmasında denetim kanıtlarının elde edilmesinde, bilgiye ve bilgi kaynaklarına ulaşıma sınırlamalar getirmemelidir.

Bunlar dışında, işletmenin ve sektörün özel konusundan kaynaklanan özel sorunlar varsa, bu konularda açıklığa kavuşturulur.

SORU: Denetçi denetim önerisini aldıktan ve denetlenmek isteyen işletme hakkında gerekli bilgileri topladıktan sonra yapılan görüşmede hangi konular görüşülür? 2011

CEVAP:

  • Denetimin hangi amaçla istendiği,
  • Denetlenecek dönem,
  • Denetim çalışmalarının başlangıç ve bitiş tarihleri,
  • Muhasebe kayıt ve defterlerinin son durumu,
  • Denetim önerisi yapan işletmenin imkânlarından yararlanma,
  • Denetim ücreti,
  • Denetim anlaşmasının şekli,
  • Denetçinin çalışacağı yer ve zaman,
  • Diğer konular.

SORU:Bir denetim sözleşmesinde bulunması gereken asgari hususlar nelerdir? Maddeler halinde yazınız.2014

CEVAP:

1.Finansal tablolardan yönetimin sorumlu olduğu,

2.Denetimin amacı,

3.Denetimin kapsamı,

4.Denetimin genel kabul görmüş denetim standartlarına göre yapılacağı,

5.Denetimin başlama ve bitiş tarihi,

6.Denetim raporunun teslim tarihi,

7.Denetim ücretinin hesaplanış ve ödeniş şekli,

8.Denetimde görevlendirilecek kişiler,

9.Tarafların sorumlulukları ve yükümlülükleri,

10.Bazı önemli aksaklıkların ortaya çıkarılamayabileceği.

Bölüm 6:DENETİM PLANLAMASI

SORU: Denetim riskini tanımlayınız. Türlerini (bileşenlerini) maddeler halinde sıralayınız ve özet bir şekilde açıklayınız? 2014

CEVAP: Denetim riski; denetlenen müşterinin finansal tablolarının önemli ölçüde hata ve düzensizlik içermesine rağmen denetçinin bunlar hakkında olumlu görüş bildirme veya isabetsiz görüş verme olasılığıdır.

Denetim riski, bileşenleri açısından üç boyutta incelenir. Bunlar;

a-Asıl (Yapısal) Risk

b-Kontrol Riski

c-Hata Bulamama (Bulgu) Riski

Asıl (Yapısal) Risk; iyi bir muhasebe ve iç kontrol sisteminin olmamasından doğabilecek hataların

toplamıdır. İşletmenin iyi bir muhasebe sistemine sahip olmaması durumunda finansal tablolarında olması

muhtemel hataların toplamıdır.

Kontrol Riski; muhasebe ve iç kontrol sistemi tarafından önlenemeyen veya fark edilemeyen hatalardan

kaynaklanan risklerdir.

Hata Bulamama (Bulgu) Riski; Kontrol sistemleri sayesinde önlenemeyen veya bulunamayan hatalardan

kalan ve denetçinin de denetim teknikleri uygulayarak ortaya çıkaramadığı hata ve hilelerden doğan risktir.

SORU: Bir denetim çalışması, başlangıcından sonuçlanıncaya kadar hangi aşamalardan oluşur?2011

CEVAP: Denetim çalışmasının aşamaları

  • Denetlenecek işletmenin seçimi,
  • İşletmenin iç kontrol yapısının incelenmesi ve değerlemesi,
  • Denetim çalışmalarının planlanması,
  • Gerekli denetim tekniklerinin uygulanarak elde edilen bilgi ve belgelerin incelenmesi,
  • Denetim raporunun düzenlenmesi ve ilgililere sunulması.

SORU: Denetim çalışmalarında yararlanmak üzere hazırlanan (iyi bir) denetim programının yararlarını maddeler halinde alt alta gelecek şekilde yazınız. Açıklama yapılmayacaktır.2010

CEVAP: • Denetim çalışmaları sırasında yapılacak işlerin genel görünümü hakkında bilgi verir.

  • Denetim elemanları arasında dengeli bir işbölümü yapılmasını sağlar.
  • Zaman ve emek tasarrufu sağlar.
  • Bir denetim elemanı tarafından başlatılmış denetim çalışmasının başka denetim elemanları tarafından sürdürülmesine imkan verir.
  • Denetim çalışmalarının eksiksiz yapılmasına imkan sağlar.
  • Daha sonra yapılabilecek çeşitli soruşturmalarda kanıt olarak kullanılabilir.
  • Denetim sorumlularının işlere düzgün bir şekilde nezaret edebilmelerine imkan sağlar.
  • Gelecekte yapılacak denetimlerde yol gösterici veya destekleyici olarak kullanılabilir.
  • Denetçi ve yardımcılarının çalışmalarını genel kabul görmüş denetim standartlarına göre yürütmelerini sağlar.
  • Gelecekte yapılacak denetimlerde denetim maliyetini tahminde yardımcı olur.

SORU: Kasa hesabının denetiminde bağımsız denetçi tarafından ulaşılması gereken hedefler(denetim amaçları) nelerdir? 2014

CEVAP:

1.Gerçeklik: Kasa hesabında görünen nakit tutarın gerçekten olup olmadığının tespit edilmesi,

2.Mülkiyet:Fiili mevcut paranın tümünün işletmeye ait olup olmadığının tespit edilmesi,

3.Tamlık:Fiili mevcut paranın tamamının tüm nakit tahsil ve tediyeleri kapsayıp kapsamadığının tespit edilmesi,

4.Değerleme:Yabancı para mevcutlarının doğru bir şekilde değerlendirilip değerlendirilmediğinin tespit edilmesi

5.Sınıflama:Nakit kalemlerinin bilançoya uygun olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmadığının,doğru bir şekilde gösterilip gösterilmediğinin tespit edilmesi.

Bölüm 7 : İÇ KONTROL SİSTEMİ

SORU: İç kontrolün unsurlarını maddeler halinde sıralayarak, özet bir şekilde açıklayınız? 2013-2014

CEVAP: İç kontrolün unsurları aşağıdaki gibidir;

  1. Kontrol Çevresi
  2. Risk Değerleme
  3. Kontrol Eylemleri
  4. Bilgi ve İletişim
  5. İzleme.

Kontrol Çevresi

Bir işletmenin geçmişinden ve kültüründen etkilenen, işletmede çalışan kişilerde kontrol bilinci oluşmasını

sağlayan tüm faktörlerdir.

Risk Değerlemesi

Bir işletmede amaçların belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmayı engelleyen iç ve dış faktörlerin dikkate

alınarak yönetim tarzının biçimlendirilmesidir.

Kontrol Eylemleri

İşletmenin amaçlarına ulaşmasını engelleyecek risklerin önlenmesine yardımcı olan politikaların ve

yordamların konulması ve uygulanmasıdır.

Bilgi ve İletişim

İşletme içerisinde yatay ve dikey iletişim kanallarının açık olması gerekir. Böylece üstten ve alttan bilgi

akışını sağlayarak işletmenin hedeflerinin bildirilmesi ve bunların gerçekleşme düzeyleri sağlıklı biçimde

gerçekleşir.

İzleme (Gözetim) İzleme

iç kontrolün dört unsurunda ortaya çıkan iç kontrol tablosunun sürekli takip edilmesi ve değerlendirilmesidir.

SORU:  İç kontrol sisteminin esas amaçları nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. 2014

CEVAP:

  • İşletmenin varlıklarını korumak,
  • Muhasebe bilgilerinin ve finansal raporlamanın doğruluk ve güvenilirliğini sağlamak,
  • Kaynakların ekonomik ve verimli kullanımını sağlamak, • İşletme faaliyetlerinin yönetim politikalarına, planlara ve yasalara uygunluğunu sağlamak,
  • Faaliyetler için belirlenmiş amaçlara ve hedeflere ulaşılmasını sağlamak

SORU: Denetçinin denetlenen işletmenin iç kontrol sistemini tanımada kullandığı yöntemleri maddeler halinde sıralayarak açıklayınız? 2014

CEVAP:

1.Not alma yöntemi

2.Akış şemaları hazırlama yöntemi

3.Soru kağıdı(anket) yöntemi

Not alma yöntemi: Denetçi faaliyetleri ve iş akışını gözlemleyerek işletmeyi tanır,edindiği bilgileri not alır.Personel ve yöneticilere sorduğu sorulara verilen cevapları not alır,toplantı tutanakları ve yönetmelikleri okuyarak iç kontrol hakkında notlar alır.

Akış şemaları hazırlama yöntemi:İşletmedeki bir işlem grubu veya bölğmle ilgili olarak veri ve yetki akışını gösteren bir iş akış şemalarının denetçi tarafından kullanılmaasıdır.

Soru kağıdı yöntemi:İşletmenin iç kontrollarinin mümkün olan tüm yönlerine ilişkin sorular içeren ve genellikle evet-hayır-uygulanamaz şeklinde sorulardan oluşan bir listeden yararlanılır.

SORU: İç kontrol sisteminin bağımsız denetimde denetçi tarafından ne amaçla ve hangi aşamada kullanılacağını anlatınız.?2012

CEVAP: Genel Kabul Görmüş Denetim Standartlarından çalışma alanı standartları gereği bağımsız denetçinin iç kontrol sistemini değerlendirmesi gerekir. Bağımsız denetçi iç kontrol sistemini iki aşamada kullanır.

1) Denetimin planının oluşturulması aşamasında iç kontrol sistemini tanınması ve ön değerlendirmesi yapılır. Amaç denetim riskinin ve özellikle kontrol riskinin belirlenebilmesidir. Çünkü doğru bir denetim planının hazırlanabilmesi için kontrol riskinin bilinmesi gerekir. İç kontrol riskinin zayıf/orta/etkin olması durumuna göre denetim planının kapsamı şekillenecektir.

2) Denetimin yürütülmesi aşamasında ise etkinlik testleri yapılmalıdır. Özellikle maddi doğruluk testlerinin düzeyinin belirlenmesi için gereklidir. Planlama aşamasında hazırlanan denetim programı iç kontrol testleri aşamasında değişikliğe uğrayabilir.

SORU: İç kontrol sisteminin genel amaçları nelerdir?2007

CEVAP:

Genel amaçlar:

1.İşlemler yönetimin devrettiği genel ve özel yetkilere uygun olarak yürütülmelidir.

2.İşlemler genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak ve hesap verme yükümlülüğünü yerine getirecek şekilde kaydedilmelidir.

3.Varlıklara ve belgelere erişim yönetimce yetkili personelle sınırlandırılmalıdır.

4.Mevcut varlıklar belirli sorumluluk kayıtlarıyla karşılaştırılmaı ve fark belirlendiğinde gerekli soruştuma yapılmalıdır.

SORU: İç kontrol türleri nedir?

CEVAP:

Muhasebe kontrolleri: İşletme varlıklarının korunması ile muhasebe verilerinin ve bilgilerin doğruluğunun güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik yöntem ve önlemlerden oluşur.Muhasebe sistemi işletme içerisinde öyle yapıladırılmalıdır ki, işleyişi ile muhasebe bilgisini en kısa zamanda ve doğru,tutarlı ve güvenilir biçimde üretebilsin.

Yönetsel kontroller: Yönetime karar alma sürecinde ve işlemlerin yetkilendirilmesinde yol gösteren örgüt planını ve bunlara ilişkin tutanakları içerir.

SORU:Kontrol faaliyetlerinin Türleri nedir?

CEVAP:

Önleyici kontroller: Risklerin gerçekleşme olasılığını azaltıp, yönetim tarafından kabul edilebilir seviyede tutumak için yapılması gereken kontrollerdir.

Yönlendirici Kontroller: Hedeflerin gerçekleşmesine yönelik açık bir yön ve rehberlik sağlayan kontrollerdir.

Tespit edici kontroller: Riskler gerçekleştikten sonra meydana gelen zarar ev hasarın tespiti amacıyla yapılan kontrollerdir.

Düzeltici kontroller: Risklerin gerçekleştiği durumlarda,istenmeyen sonuçların etkisinin giderilmesine yönelik kontrollerdir.

SORU: Denetçinin iç kontrol sistemini inceleme aşamaları nelerdir?

CEVAP:

1.İç kontrol yapısının tanınması

2.İç kontrol yapısının ön değerlemesi,

3.İç kontorl yapısının uygulamada ki etkinliğini test etme,

4.İç kontrol yapısının son değerlemesi.

İç kontrol yapısının tanınması ve ön değerlemesi planlama aşamasında yapılırken,diğerleri denetim faaliyetinin yürütülmesi aşamasında yapılır.

Bölüm 8:DENETİM KANITLARI VE TEKNİKLERİ

SORU: Kanıtların güvenilirliği(kalitesi) kanıtın hangi özelliklerine bağlıdır? Maddeler halinde sıralayınız ve özet bir şekilde açıklayınız.2013-2014

CEVAP:

a- Kanıtın Geçerliliği : Kanıtın denetim amacı ile ilgili olmasıdır. Denetçi denetimin amacını göz önünde

bulundurarak, bu amaç doğrultusunda kanıt toplamalıdır.

b- Kanıtın Kaynağı : Kanıtın tarafsız kişice ve tarafsız kişilerden toplanıp toplanmadığı anlamına gelir.

Denetçinin kendisinin topladığı kanıtlar ile denetlenen işletme dışından elde edilen kanıtlar güvenilirliği

en yüksek olan kanıtlardır.

c- Kanıtın Zamanlılığı : Kanıtın denetlemenin yapıldığı dönemle ilgili olmasıdır. Bir başka ifadeyle denetim yapılan hesap dönemi ile ilgili olan destekleyici kanıtlar güvenilir kanıtlardır.

d- Kanıtın Objektifliği (Nesnelliği) : Kanıtın bütün denetçilerin görüşüne aynı yönde etki etmesidir. Aynı

kanıtı inceleyen iki denetçinin yorumları birbirinden farklı olursa, bu kanıtın objektif olmadığı kabul edilir.

SORU:Doğrulama yazım şekli açısından kaça ayrılmaktadır? Bilgi isteme şeklini belirterek bir muatabakat mektubu örneği düzenleyiniz.2010-2012-2014

CEVAP:

1.Olumlu doğrulama: Mutabakat mektubunda denetlenen işletmenin müşterisine bakiye bildirilir, bakiyede mutabık olunsada olunmasada mektuba yanıt vermesi istenir.

2.Olumsuz doğrulama:Mutabakat mektubunda denetlenen işletmenin müşterisine bakiye bildirilir,mutabık olunuyor ise yanıt vermemesi istenir.Karşı tarafın itirazı varsa yanıt vermesi istenir.

3.Boş bakiyeli doğrulama:Mutabakat mektubunda denetlenen işletmenin müşterisine bakiye bildirilmemekte,kendisinin bakşye bildirmesi istenmektedir.

SORU: Bağımsız denetimde denetim kanıtı sayısını ve etkileyen faktörler nelerdir? Sayınız ve açıklayınız.?2012

CEVAP:

  1. Önemlilik Düzeyi: Ters orantılıdır. Önemlilik düşükse kanıt sayısı artar.
  2. Risk: Doğru orantıldır. Risk yüksekse kanıt sayısı artar.

III. Nitelik (Türü ve Güvenilirlik): Ters orantılıdır. Yüksekse kanıt sayısı azalır.

  1. Maliyet: Ters orantılıdır. Kanıtı elde etmenin maliyeti yüksekse daha az kanıt sayısı ile yetinilebilir.
  2. Ana kütlenin özellikleri/büyüklüğü: Doğru orantılıdır. Ana kütle büyükse ve heterojen dağılmışsa daha fazla kanıt toplanmalıdır.

SORU:Kanıt toplama(Denetim) tekniklerini sayınız?

2010-2011-2012-2013

CEVAP:

1.Fiziki inceleme tekniği: Bilançoda ile var olduğu iddia edilen varlıkların, işletmede gerçekten bulunup bulunmadığını anlamaya yöneliktir.

İncelenecek ve sayılıcak varlıklar teşhis edilir. Varlıgın miktar ve tutarını tespit etmek için sayım yapılır. Denetlenen varlığın kalitesi tespit edilir, varlığın sahte olup olmadığı  belirlenir.

2.Doğrulama tekniği: İşletme dışındaki bağımsız kaynaklardan işletme ile ilgili konulardan bilgi alma yöntemidir.

3.Belge incelemesi tekniği: Muhasebe kayıtların dayandığı belgelerin incelenmesi tekniğidir.Belgenin sahte belge olup olmadığı araştırılır.

4.Kayıt sürecinin gözden geçirilmesi tekniği: Dosyalarda bulunan belgelerin örnekleme yolu ile seçilerek ilgili kayıtlarının başlangıcından sonuna kadar izlenmesi tekniği.

5.Yeniden hesaplama tekniği: Muhasebe sisteminde yer alan çeşitli hesaplamaların yeniden yapılma işlemidir.

6.Soruşturma tekniği: yazılı ve sözlü soruşturmalar yapmaktır.

7.Ayrıntılı araştırma tekniği: Bir kaydın veya hesabın ayrıntılı olarak derinlemesine araştırılmasıdır.

8.İlgili hesaplar arası ilişki kurma tekniği: Muhasebe sisteminde yer alan çeşitli hesaplar arasında belirli derecede ilişkiler bulunmaktadır. Bu nedenle bşr hesapta kş hareket diğer hesabı etkileyebilir.

9.Analitik inceleme tekniği: Kayıtlarda yer alan veriler ile finansal veya finansal olmayan veriler arasında anlamlı ilişkiler kurarak, beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakma işlemi.

10.Gözlem tekniği: Bir işlemin sürerken veya tamamlanması aşamasında denetçi tarafından izlenmesidir.

11.Göz atma tekniği: Kayıtların,belgelerin ve tabloların detaylı incelemeye tabi tutulması yerine kayıtlar ve tablolara göz atmak.

SORU:Kanıt türleri nelerdir?

1.Fonksiyonlarına göre kanıt türleri

– İşletmenin muhasebe kayıt ortamında elde esilen kanıtlar.

– Destekleyici kanıtlar.

2.Amaçlarına göre kanıtlar türleri

– Genel kanıtlar

– Sistem kanıtları

– Temel kanıtlar.

SORU:Mali tabloların değerlendirilmesinde kanıtların önemi:

CEVAP:

1.Varolma(gerçeklik): Mali tabloalrda gösterilen varlıkların, borçların gerçekten var olduğunu  ve satış hasılatı ile giderlerin gerçekleştiğini saptar.

2.Tamamını kapsama: Mali tablolarda ki tüm işlem ve hesapların bu raporda gösterilmiş olmasıdır.

  1. Değerleme: Mali tabloalrdaki varlıkların, borçların,öz sermayenin, gelir ve giderlerinin gerçek değerde yansıtılıp yansıtılmadığı hakkında görüş sahibi olmak.

4.Sunuş ve kapsam: Mali tablolarda yer alan açıklamaların kapsamının yeterli olması.

5.Uygunluk: Mali tabloalrın ve işletme faaliyetlerinin mevcut yasa ve düzenlemelere uygun olarak hazırlanması.

SORU: Denetim yöntemleri nedir?

CEVAP:

1.Şekli denetim ve maddi denetim: Şekli denetim, bir işletmede tutulmakta olan muhasebe kayıtlarının şekil açısından uygunluğunu araştırmaya yönelik yöntemdir.

Maddi denetim,İşletmeye ait varlıklarda değişiklik doğuran işlemlerin, gerçeğe amaca uygunluğu ile kaydedilip kydedilmediğini kapsayan yöntemdir.

2.Aralıksız denetim ve örnekleme yoluyla denetim: Aralıksız denetim, ele alınan bir zaman kesiti içerisinde tüm işlemlerle ilgili kayıt ve belgelerin tek tek gözden geçrilmesi yöntemidir.Örnekleme yoluyla denetim,belirli bir zaman birimi içindeki işlemlerle ilgili kayıt ve belgelerin tamanı yerine belirli ölçülere göre seçilen ısmı denetleyen yöntemdir.

3.İleriye doğru denetim ve geriye doğru denetim: İleriye doğru denetim, Belglerden defter kayıtlarına ve mali tablolara doğru bir sıra izleenrek yapılmasıdır.Geriye doğru denetim, Denetimin mali tabloalrdan başlayıp defter kayıtlarına ve oradanda belgeler devam eden yöntemdir.

4.Doğrudan denetim ve dolaylı denetim: Doğrudan denetim,İşletmede ki her olay ayrı ayrı ele alınıp kayıtlara doğru geçirilip geçirilmediği,değerlemenin doğru yapılıp yapılmadığını, kapanış hesaplarına uygub bir biçimde yansıtılıp yansıtılmadığını inceler.Dolaylı denetim, aynı nitelikteki ve birbirine yakın ilişki içerisindeki hesaplar arasında toplam karşılaştırmaları yaparak, bunlar arasında uygunluk araştıran bir yöntemdir.

Bölüm 9 :ÇALIŞMA KAĞITLARI

SORU:Çalışma kağıtlarının neden düzenlendiği ve çalışma kağıtlarında bulunması gereken nitelikleri açıklayınız?2003-2007

CEVAP:Çalışma kağıtlarının hazırlanma amaçları:

1.Denetim işini organize ve koordine etmek.

2.İç kontrol sistemini incelemek ve değerlemek,

3.Denetim raporunun düzenlenmesine esas olmak

4.Aynı işletmenin diğer zamanlardaki denetlemesinde faydalanmak.

5.Davalı durumlarda savunma aracı olarak kullanmak.

Çalışma kağıtlarında olması gereken nitelikler:

1.Konu ile ilgisi olan bilgiler dikkate alınarak hazırlanmalıi konu dışış bilgiler yar almamalıdır.

2.Kayıt ve işlemlerin doğruluğunu gösteren bilgiler ele alınmalı.

3.Bütün çalışma kağıtları özenle hazırlanmalı; temiz,okunaklı ve anlaşılır olmalı.

4.Çalışma kağıdının hazırlanmasına neden olan olay hakkında kısa bir özete yer verilmeli.

5.İleride kullanılabileceği düşünülen bilgiler katılmalıdır.

SORU:Çalışma kağıtlarının saklanması gereken dosya biçimleri hakkında bilgi veriniz. Ve dosyalarda bulunması gereken belgeleri sıralayınız?2011

CEVAP:

Çalışma kağıtları devamlı ve cari dosyalar olmak üzere iki ayrı dosyada saklanır.

1.Devamlı dosyalar: Birden fazla dönemlerde yararlanılabilen ve işletmenin genel durumunu gösteren belgelerin bulunduğu dosyalardır.

-Şirket ana sözleşmesi ve değişiklikleri,

-Vekaletname ile ilgili suretler

-İmza sirküleri

-Hesap planı ve faaliyet raporları

-Organizasyon şeması

-Denetim raporlarının kopyaları,

-Vergi beyannamelerinin kopyaları,

-Kira kontratları,toplu sözleşmeler, uzun vadeli sözleşmeler,

-Fabrikaların,depoların,büroların listesi.

2.Cari dosyalar: Denetlenen döneme ait bilgi ve belgeleri kapsar.

– Finansal raporlar ve denetim raporu,

– Denetçi miaznı ve çalışma tabloları,

– Düzeltmeler ve sınıflandırmalar ile ilgili yevmiye kayıtları,

– Doğrulamalar yanıtlar, doğrudan doğruya toplanmış kanıtlar.

-Uygulanan denetim işlemleri ile ilgili bilgiler,

-Analitik inceleme tutanakları.

Bölüm 10: DENETİM PROGRAMININ YÜRÜTÜLMESİ VE DENETİM TESTLERİ

SORU: Kontrol (Uygunluk) testleri ile Maddi doğruluk testlerini tanımlayınız.2014

CEVAP:

Kontrol (Uygunluk) testleri; müşteri işletmede mevcut olması gereken iç kontrol politika ve prosedürlerinin tasarımının ve işleyişinin etkinliğini ölçmek için yürütülen denetim prosedürleridir. Uygunluk testleri işlemlerin belgelendirilmesinde ve kayda alınmasında kontrol önlem ve yöntemlerine uyulup uyulmadığının belirlenmesi şeklinde yapılır.

Maddi doğruluk testleri; finansal tablolardaki tutarların ve açıklamaların doğruluğuna ilişkin kanıt toplamak için uygulanan denetim prosedürleridir. Maddi doğruluk testleri finansal tablolardaki önemli tutar ve açıklama hatalarını bulmak üzere işlemlerin ve hesap kalanlarının incelenmesidir. Bu testler, muhasebe işlem ve hesap kalanlarının GKGMİ’ne uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılır.

SORU: Çalışma Alanı Standartları çerçevesinde; kanıt toplama aşamasındaki işlemlerden , Maddi Doğruluğu araştırmaya yönelik Denetim İşlemleri’nin Niteliklerini yazınız ve denetim kanıtını tanımlayınız.2011

CEVAP:

  1. a) Varolma: Stokların varlığını tespit etmek amacı ile yapılır. Fiziki sayım sırasında hazır bulunularak gözlem yapılır.
  2. b) Değerleme: Alacakların değerlenmesinin uygunluğunu tespit amacı ile yapılır. Alacakların yaşlandırılması ve şüpheli alacaklar için ayrılan karşılıkların uygunluğu incelenir.
  3. c) Doğruluk: Büyük deftere ve büyük defterden nakillerin doğrulanması şeklinde yapılır. Özellikle günlük defterden büyük deftere nakiller incelenir.
  4. d) Sınıflandırma: Yıl içinde duran varlıklara yapılan ilavelerle ilgili faturalar ve öteki belgelerin incelenmesi yapılır. Aktifleştirilmemesi gerekenler ayrılır.
  5. e) Dönemsellik: Dönemsonu satışlarının ve dönem ayırıcı işlemlerin yapılıp yapılmadığının, sahipliğin el değiştirmesi işlemlerinin incelenmesi yapılır.
  6. f) Açıklama: Muhasebe politikalarının açıklamalarına ilişkin incelemeler şeklinde yapılır.

Bölüm 11:RAPOR ÖNCESİ SON FAALİYETLER

SORU:  Denetimin tamamlanması aşamalarını sayınız.2008

CEVAP:

a.Bilanço tarihinden sonraki önemli olayların gözden geçirilmesi

b.Gelecekte muhtemel belirsizliklerin değerlendirilmesi

c.Müşteri ile ilişkili olan kişi ve kuruluşlarla yapılan işlemleri belirleme ve inceleme

d.Analitik tesetlerin yapılması

e.Denetlenen işletmeden beyan mektubu alınması

f.Denetim programının son kez gözden geçirilmesi

Bölüm 12: DENETİM SONUÇLARINI RAPORLAMA

SORU: Denetim raporunun bölümlerini maddeler halinde sıralayarak, içerikleri hakkında bilgi veriniz?2014-2012-2011

CEVAP:

1-Başlık:Müşteri işletmenin adı ve genel kurula hitap veya ortaklara hitap.

2-Kapsam: Hangi işletmenin, Hangi hesap dönemi, Hangi finansal tablolar, Hangi denetim teknikleri uygulanarak denetimin gerçekleştirildiği (denetimin türü).

3-Sorumluluklar: Denetlenen işletme yönetiminin sorumlulukları, Denetim şirketinin sorumlulukları.

4-Açıklamalar: Açıklamalar kısmı, şartlı görüş, olumsuz görüş ve görüş bildirmekten kaçınma şeklindeki görüş bildirilen denetim raporlarında yer alır. Varsa denetim kanıtı toplamada sınırlamalar,Varsa genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine veya denetim kapsamındaki ilgili mevzuata aykırılıklar ve bunların parasal etkisi, Tam Açıklama İlkesi gereği yapılan açıklamalar, Muhasebe politikalarında değişiklik varsa bunların parasal etkisi.

5-Sonuç (Denetim Görüşü): Bir önceki yılla tutarlı bir şekilde uygulanan Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine uygun olarak doğru bir biçimde;

  • Yansıtmaktadır (olumlu görüş).
  • Yansıtmaktadır (şartlı görüş).
  • Yansıtmamaktadır (olumsuz görüş).
  • Yansıtıp yansıtmadığı hakkında görüş bildirememekteyiz.

6-Ek Açıklamalar:Denetim görüşüne şart oluşturmayan ancak açıklamasında fayda olan hususlar

7-Düzenleme Yeri ve Tarih

8-Denetçinin Adı, Soyadı, Ünvanı, İmza

SORU: Denetim raporunda görüş bildirmekten kaçınma görüşü için gerekçeler neler olabilir? Maddeler halinde sıralayınız ve özet bir şekilde açıklayınız.2014

CEVAP: • İç kontrol ve özellikle muhasebe sisteminin yeterli olmaması nedeniyle yeterli kanıt toplanamaması, toplanılan bilgilerin birbirlerini teyit etmemesi veya güvensiz olması nedeni ile bir denetim görüşüne ulaşılamaması,

  • Yeterli kanıt toplayabilmeyi önleyecek derecede imkânsızlıkların veya sınırlamaların olması,
  • İşletmenin süreklilik ilkesini tehlikeye sokacak önemli belirsizliklerin olması ve bu belirsizliklerin ve risklerin yakın zamanda doğması olasılığı,
  • Bilanço tarihinden sonra özelleştirme, el değiştirme, birleşme, tasfiyeye karar verilme gibi durumlar nedeniyle mali tabloların düzenlenme ilkelerinin geçerliliğini yitirmesi,
  • Müşteri firma ile denetim firması arasında uygulanacak muhasebe politikaları veya mali tablo düzenleme ilkeleri konusunda görüş ayrılığının olması.

SORU: Denetim raporlarında olumlu görüş bildirmesini engelleyen durumları ve buna bağlı olarak hangi görüşlerin bildirilebileceğini açıklayınız.2008-2009

CEVAP: Denetçi, işletmenin mali tablolarının genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine, tutarlılık ilkesine ve tam açıklama ilkesine uygun olması halinde uygun görüşle denetim raporu düzenleyecektir. Denetçinin uygun görüş dışında bir görüşle rapor düzenlemesi gerektiren durumlar yersiz açıklama, uygun olmayan muhasebe ilkelerinin kullanılması, makul olmayan muhasebe tahminleri gibi genel muhasebe ilkelerine aykırılıklarından ve kapsam sınırlamasından doğar. Denetçi bu durumlarda ortaya çıkan aykırılık veya belirsizliğin ağırlık derecesine göre şartlı görüş bildirme, olumsuz görüş bildirme ve görüş bildirmekten kaçınma şeklinde 3 tercihten birini kullanacaktır .

  1. a) Şartlı görüş: Denetlenen işletmenin mali tablolarında genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine tutarlılık ve tam açıklama ilkesine mali tabloların bütününün doğruluğunu etkileyecek kadar önemli olmayan aykırılıklar bulunması halinde, denetçi sapma olan kalemi kolayca belirleyebiliyor ve mali tablolar üzerinde yaratacağı etki derecesini kestirebiliyorsa ve sapmanın niteliğini açıklayabiliyorsa, aykırılık içeren kalemler raporda “ şu şartla… veya şu istisna ile…” şeklinde başlayan bir cümle ile tefrik edilerek, diğer kalemler hakkında olumlu görüş verir.
  2. b) Olumsuz görüş: Denetlenen işletmenin mali tablolarında genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine tutarlılık ilkesine ve tam açıklama ilkesine uygunsuzluk işletmenin mali durumu ve faaliyet sonuçlarını doğru olarak göstermesini engelleyecek boyutta ise olumsuz görüş bildirilir.
  3. c) Görüş bildirmekten kaçınma: Denetçi denetim kapsamının görüş bildirilmeyecek kadar sınırlandırılmış olması, yeterli kanıt toplanmaması, etkin olmayan bir iç kontrol sisteminin olması ve önemli belirsizliklerin bulunması halinde ise görüş bildirmekten kaçınır.

SORU: Denetim çalışmaları sonucunda mali tablolarla ilgili olarak, denetim raporunda görüş belirtme türlerini yazınız. 2011

CEVAP:

  1. Olumlu görüş belirtme /bildirme
  2. Şartlı (sınırlı) görüş belirtme/ bildirme
  3. Olumsuz görüş belirtme /bildirme

d.Görüş belirtmekten kaçınma

SORU:Olumlu görüş nedir?Denetim çalışmalarında şartsız(olumlu) bir denetim raporu düzenlemek için gerekli şartlar nelerdir?

CEVAP:Denetlenen mali tablolar hakkında denetiçinin olumlu görüşe varması durumunda düzenlenen rapor türü.Şartları;

1.Denetim çalışmalarının her aşamasında genel standartlara uyulması,

2.Denetim çalışmalarının çalışma alanı standartlarına uygun olarak yürütülerek kanıt toplanması,

3.İncelenen mali tabloalrın genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun şekilde düzenlenmesi.

4.Uygulanan muhasebe ilke ve politikalarının dönemler itibari ile uyumlu olması.

5.Mali tablolarda gösterilen bilgilerin yeterli açıklıkta olması.

6.İşletmenin mali tablolarını etkileyecek çok önemli belirsizliklerin bulunması.

7.Mali tabloalrın yasal hükümlere uygun oalrak düzenlenmiş olması.

9.Denetim çalışmalarına herhangi bir kısıtlama konulmamış olması.

SORU: Şartlı görüş bildirme nedir? Gerekli şartlar nelerdir?

CEVAP: Denetçinin incelediği mali tablolar hakkında olumlu görüş taşımasına ragmen bazı konularda görüşüne koşul koyması ve bunu açıklaması şeklidir.

Şartları;

1.İşletme tarafından denetim çalışmalrına sınırlamalar konulması.

2.Bazı denetim çalışmalarının yapılamamış olması nedeniyle gerekli kanıtların sağlanamamsı,

3.Denetlenen mali tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak düzenlenmemesi,

4.Muhasebe ilkelerin tutarlı şekilde uygulanmaması,

5.Yeterli açıklıkta düzenlenmemiş olması,

6.Mevzuat hükümlerine aykırı düzenlenmiş olması,

7.Mali tabloalrı gelecekte etkileyebilecek belirsizliklerin olması.

SORU: Olumsuz görüş nedir? Oluşma şartları nelerdir?

CEVAP: Yapılan denetim çalışmaları sonucunda, mali tabloların işletmenin mali durumu ve faaliyet sonuçlarını, açık ve dürüst bir şekilde yansıtmadığı kanaatine varılırsa, denetçi olumsuz görüş bildirir.

Şartları:

1.Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinde sapmalar.

2.Açıklık ilkesine uyulmaması

3.Mevzuat hükümlerine aykırılıklar

4.Tutarlılık ilkesine aykırılıklar

5.Mali tabloalrda hata ve hilelerin bulunması.

SORU: Görüş bildirmekten kaçınma tanımla, oluşma şartları nelerdir?

CEVAP: Denetçinin raporda görüş bildirmekten kaçınma halidir.

Şartları:

1.Denetçinin bağımsız olarak çalışamaması ve görüşünün etkilenmek istenmesi.

2.İşletmenin denetim çalışmalrına bazı sınırlamalar koyması.

3.Bazı hesap veya birimlerin denetim dışı kalması.

4.Denetlenen işletme ile ilgili önemli belirsizliklerin bulunması.

İlgili Kategoriler

Muhasebe Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir