Bağlama limanı nedir?



Bağlama limanı, gemiye ait seferlerin yönetildiği limana verilen addır. Bağlama limanı kural olarak, donatanın ticaret merkezinin bulunduğu limandır. Ama geminin sahibi tüzel bir kişiyse, bağlama limanı tüzel kişinin merkezinin bulunduğu liman olur; geminin seferleri başka bir limandaki şube tarafından yönetiliyorsa, şubenin bulunduğu liman bağlama limanı kabul edilir. Bir geminin seferlerinin yönetildiği yer, bir limanda değil de karada ya da gemi bordasında ise, donatan gemisini dilediği sicil dairesine tescil ettirebilir. Tescil limanı da geminin bağlama limanı olur. Eğer bu yer bir yabancı limanda ise, gene donatan istediği sicil dairesinde gemiyi tescil ettirebilir ve gemi seferlerinin yönetildiği yabancı liman bağlama limanı sayılır.
Türk Ticaret Kanunu’na göre, her geminin bir bağlama limanı olmalıdır. Gemi tescil edilirken bağlama limanının tescili de zorunludur. Bağlama limanı geminin kıç tarafına yazılır.
Donatana karşı açılacak bütün davalarda yetkili mahkeme, bağlama limanı mahkemesidir. Kaptanın donatanı temsil yetkisi, gemi bağlama limanında bulunduğu sırada daha sınırlıdır.

İlgili Kategoriler

Hukuk Ders Notları Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir